Tomorrow the world

Het is volkomen terecht dat alle kranten vol staan over het overlijden van Prince, maar ik vind het toch fijn u eraan te herinneren dat het vandaag veertig jaar geleden is dat de eerste elpee van de Ramones uitkwam. Die heette, heel origineel, Ramones en ik ga u nu niet uitleggen waarom die elpee zo belangrijk was. Dat leest u hier maar. De Volkskrant had er gisteren een mooi stuk over en als andere kranten er eveneens aandacht aan hebben besteed, dan heb ik dat gisteren niet gezien.

Het laatste nummer, “Today your love, tomorrow the world”, vind ik persoonlijk het beste en ik heb het al sinds dinsdag in mijn hoofd. Voor wie het zo snel niet kan verstaan: het gaat over een jongen die lid is van de Hitlerjugend, een verwarde “little German boy being pushed around” die, getuige de slotzin, weliswaar liefde van iemand krijgt maar desondanks droomt van niet minder dan de wereldheerschappij.

Dat die slotzin verwijst naar Es zittern die morschen Knochen veronderstel ik bekend. Het leverde Dee Dee, die het liedje schreef, het verwijt op te sympathiseren met de neonazi’s, want ook in de jaren zeventig waren er mensen die de “ik” van een tekst meteen identificeerden met de auteur. Poëzie is lastig, vooral als ze wordt afgevuurd met de snelheid van een machinegeweer.

Deel dit:

3 gedachtes over “Tomorrow the world

 1. Kees

  Nieuw voor mij.
  1. Es zittern die morschen Knochen
  Der Welt vor dem roten Krieg,
  Wir haben den Schrecken gebrochen,
  Für uns war’s ein großer Sieg.
  Refrain:
  Wir werden weiter marschieren
  Wenn alles in Scherben fällt,
  Denn heute da hört uns Deutschland
  Und morgen die ganze Welt.

  2. Und liegt vom Kampfe in Trümmern
  Die ganze Welt zuhauf,
  Das soll uns den Teufel kümmern,
  Wir bauen sie wieder auf.
  Refrain:

  3. Und mögen die Alten auch schelten,
  So laßt sie nur toben und schrei’n,
  Und stemmen sich gegen uns Welten,
  Wir werden doch Sieger sein.
  Refrain:

  4. Sie wollen das Lied nicht begreifen,
  Sie denken an Knechtschaft und Krieg
  Derweil unsre Äcker reifen,
  Du Fahne der Freiheit, flieg!

  Wir werden weiter marschieren,
  Wenn alles in Scherben fällt;
  Die Freiheit stand auf in Deutschland
  Und morgen gehört ihr die Welt.

Reacties zijn gesloten.