De gouden eeuw van de Romeinen

Ongeveer 92% van mijn blogjes, en mogelijk zelfs meer dan 92%, gaat over volstrekt niets. Dat geldt niet voor dit stukje, ook al is het nog zo kort. Tom Buijtendorp, die eerder boeken publiceerde over de Lage Landen in de tijd van Trajanus, over Caesar in de Lage Landen en over de Brittenburg, heeft onlangs een boek gepubliceerd over de Lage Landen in de tijd van Hadrianus. De presentatie van De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen was eerder deze week en moest, zoals het nu eenmaal gaat, in de vorm van een livestream die niet eens live kon zijn.

Desondanks: hier is het filmpje. De auteur pikt enkele krenten uit de pap. Leuk om even naar te luisteren.

Deel dit:

10 gedachtes over “De gouden eeuw van de Romeinen

 1. Ik heb het boek gelijk gekocht. Gelukkig is er ook een digitale variant (een epub) te koop, want ik lees al 10 jaar (of zoiets) uitsluitend via mijn ereader. Overigens ben ik nu ‘De twaalf keizers’ van Matthew Dennison aan het lezen, dat is ook een aanrader!

 2. Mooie uitleg op het filmpje
  De Bijlmermeer heeft niet zo’n rijke en/of oude geschiedenis. En veel van de geschiedenis is vooral kommer en kwel. Met name zoute kwel heeft de polder Bijlmermeer van het begin af aan dwars gezeten.

  Toch pleit ook ik steeds tevergeefs om de oorspronkelijke bijlmerringdijk te behouden.Monumentale bomen op deze oude ringdijk maar ook fundamenten van de eerste bebouwing kan meer respect gebruiken.

  Vredelievende groet,

 3. Tonni

  Het was een drukke (virtuele) lezingenweek. Afgelopen week Tom, gister de Steentijddag met vier lezingen en vanmiddag nog Metaaltijden van Stijn Arnoldussen bij het Hunebedmuseum. En waar jij zoveel klaagt dat wetenschapscommunicatie eenzijdig is bekroop mij gister en vandaag toch een enthousiasme dat dit een heel veelbelovend kanaal; van wetenschap praat met publiek wat meer wil weten, kan worden. Maar dan mogen zowel RMO als Hunebedmuseum wel wat royalere handreikingen doen om lezingen terug te kunnen kijken. Opnemen gebeurt vaak niet, of je moet de link om terug te kijken via via onderscheppen. Het boek van Tom over de Brittenburg lees ik nu online via sidestone.com, ook weer een site waar ik via via achter kwam. Voor mensen als ik, met beperkt budget, een openbaring!

  1. Er is inderdaad veel winst geboekt met online presentaties. Daan Nijssen had 500 kijkers voor zijn boekpresentatie. Anders zouden er 200 mensen in de zaal hebben gezeten. Tel uit je winst.

 4. Jeroen

  Ik heb het filmpje gezien; lijkt me een interessant boek.
  Vooral het landschappelijke deel is mijns inziens de moeite waard, het geeft een aardig hypothese welke door toekomstig onderzoek ook nog wel verder zal kunnen worden bevestigd of ontkracht.
  Het deel over de sarcofaag van Simpelveld is een leuke gedachte-oefening, maar niet veel meer dan dat. Ook volledig onbewijsbaar danwel on-ontkrachtbaar.

  Let wel; afgaande op het filmpje. Het boek moet ik nog lezen, uiteraard.

  1. Ik heb het idee dat Buijtendorp dit keer meer op dreef is dan in zijn Caesarboek. Geen kwaad woord over dat laatste, maar het bood geen nieuwe informatie. De ambitie was dan ook alles weer eens bij elkaar te hebben. Maar dit boek lijkt een andere insteek te hebben.

Reacties zijn gesloten.