Hunebed van de dag: D9 (Annen)

Hunebed D9 bij Annen

Even ten zuidoosten van de rotonde die het centrum vormt van het dorpje Annen ligt hunebed D9. Het op zeven na noordelijkste hunebed van Nederland heeft de twijfelachtige eer ooit te hebben gediend als fietsenstalling. Een foto daarvan is te zien op de website Hunebedden.nl. In 2010 werd een echt fietsenrek geplaatst.

Hunebed D9 is het derde laatste van de reeks D7 (Schipborg) – D8 (Anloo) – D9, die op gelijke afstand lagen langs wat een oost-west lopende prehistorische weg geweest zou kunnen zijn. Het Annense hunebed is niet groot. Het was zeven meter lang en 2½ breed, en daarvan staat nog maar de helft. Van Giffen, die in 1952 onderzoek deed naar dit monument, identificeerde de plaatsen waar de verdwenen stenen hebben gestaan en gaf de plaatsen aan met beton. Zie de foto hieronder.

Markeringen van verdwenen stenen van hunebed D9 in Annen. Op de achtergrond het nieuwe fietsenrek van Annen.

Zulke markeringen zijn natuurlijk niet heel anders dan de plattegronden van verdwenen gebouwen die je weleens in het plaveisel aangebracht ziet zijn, zoals de Romeinse villa in Rijswijk of het graaflijke kasteel in Zutphen.

Van Giffen vond in hunebed D9 veel aardewerk. Het lijkt te dateren uit de periode 3250-2850, zeg maar het centrale deel van de Trechterbekertijd. Van der Sanden heeft in zijn Gids voor de hunebedden (2017) nog een toevoeging.

In de jaren zestig werd bij de gemeentegrens op het Wandersche Veld door een landbouwer een grote veldkei met twee opvallende boorgaten opgeploegd. Hij staat nu bij een inrit aan de Lage Weg in Zuidlaren. De suggestie dat het wel eens om een deksteen van hunebed D9 zou kunnen gaan is intrigerend en de steen is er ook groot genoeg voor. Maar meer dan een mogelijkheid zal het nooit worden.

Ik rond af met een persoonlijke herinnering. Ik arriveerde vanaf de hunebedden D7 en D8 in Annen. Hoewel ik alle snelheidsrecords brak, haalde een enorme onweersbui me in. Zelden heb ik zoiets meegemaakt. Ik was al tot op de draad doorweekt toen ik de eerste de beste openstaande garage binnenreed. Die was van Autoservice Annen, en ik zal eeuwig herinneren hoe ik bij die mensen tot mijn positieven heb kunnen komen.

Meer weten over de Trechterbekercultuur?

Google Earth: hier. Bezocht op 9 augustus 2021, in de stromende regen fietsend van Assen naar Groningen.

Deel dit:

Een gedachte over “Hunebed van de dag: D9 (Annen)

Reacties zijn gesloten.