
Toen ik het had over hunebed D8 vermeldde ik dat het lag bij de kruising van de oeroude oost-west-weg van D7 naar D9 met de zuid-noord-weg van Anloo naar Zuidlaren. Aan die tweede weg lagen enkele verdwenen hunebedden en voorbij Anloo vinden we hunebed D11. Het op twaalf na noordelijkste hunebed in Nederland is aan de smalle kant: terwijl de hunebedbouwers meestal iets neerzetten van een meter of vier breed, meet dit monument een goede 3½ meter. Het is 9½ meter lang.
De website Hunebeddeninfo.nl noemt het een tamelijk gewoon hunebed, niet erg groot, niet erg klein, zonder speciale kenmerken maar gelukkig ook niet erg beschadigd. ’t Is krek zo. Hunebedden.nl is iets romantischer en adviseert hier in stilte vijftig eeuwen geschiedenis op je te laten inwerken. Het is niet moeilijk die goede raad op te volgen, want je bent hier vrijwel alleen.
Zoals wel vaker was er een meertje in de buurt, dat de Marten-Toonder-achtige naam Gagelveen draagt. De pingoruïne is nu weleens in gebruik als ijsbaan. Het gebied rond het hunebed bleef in de tijd na de Trechterbekercultuur als grafveld in gebruik. Zo’n honderd meter ten zuiden van het monument is een urnenveld.

Het mooi bewaarde maar nooit wetenschappelijk onderzochte hunebed ligt prachtig in een bos, niet ver van het Pinetum van Ter Borgh, waar onder andere een reuzensequoia en een ceder zijn te bekijken.
Meer weten over de Trechterbekercultuur?
- Over dit hunebed: Wikipedia
- Het Hunebedcentrum in Borger, het Drents Museum in Assen en het Muzeeaquarium in Delfzijl
- Herman Clerinx, Een paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens en menhirs (2017; bespreking)
- Wijnand van der Sanden, Gids voor de hunebedden in Drenthe en Groningen (2017)
Google Earth: hier. Bezocht op 20 december 2020, fietsend rond Assen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.