Irak kort (9): Faisal II

Faisal II

Een mooi portretje hierboven: Faisal II, kleinzoon van de Faisal die met Lawrence of Arabia Jordanië, Syrië en Irak bevrijdde, en zoon van koning Ghazi van Irak. Die kwam in 1939 bij een auto-ongeluk om het leven, zodat de kleine Faisal hem moest opvolgen, een paar weken voor zijn vierde verjaardag. De foto hierboven zal niet heel veel later zijn gemaakt en toont de kind-koning in een traditioneel Arabisch gewaad. Tot zijn achttiende verjaardag in 1953 traden enkele familieleden op als regent en ook daarna had hij machtige adviseurs.

Ze deden hun best, het moet gezegd, maar het gistte in het Midden-Oosten. Nasser greep de macht in Egypte, de Amerikanen organiseerden een coup in Iran en in 1958 voerde het Iraakse leger een staatsgreep uit. De opstandelingen brachten Faisal II en een stuk of veertig familieleden en adviseurs bruut om het leven. Later heeft Saddam Hussein een mausoleum voor hen laten bouwen, waarop Faisals familieleden in Jordanië de dictator erkenden als afstammeling van Mohammed. Handig als je sji’itische onderdanen hebt.

Ik toon tot slot het hergebruik van de foto van Faisal II: afkomstig uit Kuifje en het Zwarte Goud, een van de beste albums uit de reeks. Hergé wist wel hoe hij zich moest documenteren.

Deel dit:

4 gedachtes over “Irak kort (9): Faisal II

  1. Ben Spaans

    De nodige Iraniërs vonden dat de buitenlandse invloed in de coup tegen Mossadegh nogal overdreven werd, zoals de concrete plegers (Generaal Zahedi e.d.)

    CIA-man Kermit (nee geen kikker) Roosevelt zou nogal aan borstklopperij gedaan hebben.
    (Deze Kermit was de kleinzoon van VS-president Theodore Roosevelt (1901-1909).)

Reacties zijn gesloten.