Nep-hunebed van de dag: Gasselte

De heuvel bij Gasselte waarin geen hunebed was

Het is alweer tien maanden geleden dat ik schreef over het nep-hunebed van Gasselte. Het gaat om een achter dorpshuis De Trefkoel gelegen heuvel, waarin zich volgens mensen die zich voor amateurarcheologen uitgaven, een prehistorisch graf zou bevinden. Hun “ontdekking” mag in deze reeks niet ontbreken, want er zijn nogal wat rare dingen aan de hand.

Om te beginnen: vanaf het allerbeginste begin was zonneklaar dat wat er ook in de heuvel mocht zitten, er met geen mogelijkheid een hunebed kon zijn. Eén reden daarvoor is dat er nergens in de buurt ooit ook maar iets is gevonden dat aan de Trechterbekercultuur viel toe te schrijven. Een andere reden is dat de bodem ongeschikt is.

Maar het eigenlijke probleem is, onaardiger geformuleerd dan ik bedoel, dat degenen die opperden dat die heuvel een hunebed zou bevatten, geen archeologen waren. En ook geen amateurarcheologen.

Dat wist ook iedereen. De wichelroede waarmee ze hadden gezocht, is geen wetenschappelijk instrument. Daarom is de feitelijke vraag waarom RTV Drenthe en de NOS aandacht gaven aan hun melding. Weliswaar ben ik bij televisie op alle denkbare onzin bedacht, maar dit tart elk redelijk pessimisme. De journalisten hebben geweten dat ze desinformeerden.

De echte vraag is dus: waarom? Als het alleen de NOS was geweest, zou ik randstedelijke arrogantie hebben genoemd. Laat die gekke Drentse boeren zichzelf maar voor joker zetten. Afzeik-TV. Maar ook RTV Drenthe deed mee en ik denk niet dat men daar lijdt aan zelfhaat. De enige verklaring die ik bedenken kan is: men wilde de archeologen eens lekker een hak zetten. Dat zou best kunnen. Er zijn immers ook politieke partijen die verdraaid goed weten dat er electorale winst is te behalen met schoppen tegen de geesteswetenschappen. Maar waar ik bij politici begrijp wat er valt te winnen, zie ik dat bij journalisten niet.

Kortom, ik snap het niet. Totale onverschilligheid?

Google Earth: hier. Bezocht op 20 december 2020, fietsend rond Assen.

Deel dit: