Oog op de Oudheid is een jaarlijkse serie presentaties en discussies over de bestudering van de oudheid, georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden. Want de wereld van de Romeinen, Grieken, Kelten, Egyptenaren, Joden en Mesopotamiërs is fascinerend, maar de bestudering daarvan is dat eveneens. Onder het motto ‘geen weetjes maar wetenschap’ hoort u vier avonden lang wat onderzoekers nu eigenlijk doen. In 2022 is Oog op de Oudheid gewijd aan het thema propaganda.
- data: dinsdag 15, 22, 29 maart, dinsdag 5 april 2022
- tijd: 20.00 – 21.30 uur (zaal open vanaf 19.30)
- locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (vooraf aanmelden verplicht) of thuis via livestream
- kosten: gratis
- hashtag: #OodO22
Elke avond begint om 20.00 uur, wordt ingeleid door en sluit af met een korte discussie onder leiding van presentator Richard Kroes. Om 21.30 uur is de sluiting.
Dinsdag 15 maart: Oog op antieke propaganda
De eerste bijeenkomst van Oog op de Oudheid is gewijd aan de wijze waarop moderne onderzoekers anders zijn gaan kijken naar antieke propaganda, meer in het bijzonder die van keizer Domitianus. Sprekers Nathalie de Haan (Radboud Universiteit) en Daniëlle Slootjes (Universiteit van Amsterdam) leggen uit hoe, zoals in de oudheidkunde altijd, nieuwe ideeën uit onze tijd zich vertalen in nieuwe perspectieven op antieke ideeën.
Dinsdag 22 maart: Oog op de stad Rome
In de propaganda (als men het zo wil noemen) van Romeinse heersers – of het nu ging om keizers, pausen of een fascistische dictator als Mussolini – speelde hun vormgeving van de stad Rome een grote rol. In aansluiting op de lezingen van 15 maart kijkt Ruurd Nauta (Rijksuniversiteit Groningen) hoe het bouwprogramma van Domitianus werd behandeld door de dichters van zijn tijd. Hij concentreert zich daarbij op de vraag waaruit de bijdrage van de literatuur precies bestond. Lucinda Dirven (Radboud Universiteit) kijkt naar de manier waarop het Romeinse bouwkundige verleden zelf als uithangbord diende in fascistisch Italië, als onderdeel van de mythe van romanita, romeinsheid.
Dinsdag 29 maart: Oog op nationalisme
Tijdens deze bijeenkomst wordt gekeken naar hoe opvattingen over cultureel erfgoed gerelateerd zijn aan nationale identiteit, met name in landen in het Midden-Oosten. Wat is de relatie tussen de diaspora en landen van herkomst, als het gaat om restitutie van erfgoed in Europese musea? Een ander thema is hoe het (her)promoten van zionisme doorwerkt in het verzamel- en presentatiebeleid van archeologische opgravingen in Israël en in restitutieclaims door musea daar. De sprekers zijn Judy Jaffe-Schagen en Mirjam Shatanawi van de Reinwardt-academie.
Dinsdag 5 april: Oog op religie
Zowel Jodendom als christendom worden door hun monotheïstische levensbeschouwing vaak als uitzonderingen in de antieke wereld gezien. In deze sessie zullen Jürgen Zangenberg (hoogleraar antiek Jodendom en vroeg christendom) en Renske Janssen (oudhistorica en classica) deze aanname nuanceren. Daarnaast bespreken ze hoe deze ‘uitzonderingspositie’ voor beide groepen nog steeds relevant is.
Voor alle vier ingeschreven! Daarnaast heb ik nog een vraag voor u. Op de website van de Week van de Klassieken staat in hun agenda dat u op 11 maart om 15:00 de livestream-lezing ‘Waarom ik ”Xerxes in Griekenland” schreef’ geeft vanuit Tresoar. Het lukt me echter niet me aan te melden! Lijkt me namelijk heel interessant.
Groeten
Mooi programma dit jaar!