Sint-Joris in Chtaura

Sokkel van het ruiterstandbeeld van, eh, Sint-Joris in Chtaura

Chtaura – de Arabische naam wordt ook anders getranscribeerd – ligt aan de grote weg van Beiroet naar Damascus, op de plaats waar deze zich vertakt naar Baalbek en Nabatiye. Een kruispunt van wegen, clichét uw reisgids. Het was lange tijd een van de centra van de Syrische bezetting. Nog altijd zijn er in Chtaura talloze banken die hun diensten aanbieden aan vooral Syriërs.

Langs de grote weg stond ooit een groot standbeeld van Bassel al-Assad, de oudste zoon van Hafez en de broer van de huidige Syrische president Bashar al-Assad. Het was een ruiterstandbeeld, want de geportretteerde hield ervan paard te rijden. Hij gold als opvolger van Hafez al-Assad, maar overleed in 1994 bij een auto-ongeluk. De sokkel van het beeld ziet u op de foto hierboven.

In Chtaura vertellen ze dat een oude dame elke dag even naar het pleintje liep en soms bloemen legde bij het beeld. Nu hebben politici wel meer vereerders, zeker als het veelbelovende troonopvolgers zijn die onverwacht om het leven komen. Niemand stelde haar dus vragen. Tot 2005. In dat jaar dwong de Libanese Cederrevolutie de Syriërs de bezetting van Libanon te beëindigen. Chtaura verwijderde het beeld. Alleen de sokkel is er nog.

De dame was radeloos. Pas toen ging men vragen waarom ze steeds naar het beeld was gekomen. Ze antwoordde met een wedervraag. “Waarom,” zei ze, “hebben jullie het beeld weggehaald van Sint-Joris?!”

Het plein is sindsdien vernoemd naar de in het Midden-Oosten bij iedereen populaire heilige.

Deel dit: