Zijde

Zijde uit Zenobia (Archeologisch museum van Deir ez-Zor)
Zijde uit Zenobia (Archeologisch museum van Deir ez-Zor)

Het museum van Deir ez-Zor heb ik wel eens aangeduid als het beste van Syrië, maar dat was voor de burgeroorlog. Hoe het museum er nu voorstaat, in deze treurige tijd, weet ik niet. Het bovenstaande voorwerp behoort tot de collectie: een klein stukje zijde, gevonden in het Byzantijnse fort Zenobia aan de rivier de Eufraat.

Het reepje is te klein om te zien wat de decoratie voorstelt, maar het is duidelijk dat het gaat om een afbeelding in een cirkel. Dat is een vorm die we kennen uit het Sassanidische Rijk, en dat kan ook heel goed, want dat begon niet ver stroomafwaarts van Zenobia. Het documenteert de handel die plaatsvond tussen Byzantium en Perzië in de zesde eeuw.

De twee rijken waren, enkele korte oorlogen daargelaten, verbonden door handelsbanden. Met de koopwaar verspreidden ideeën zich van het oosten naar het westen en van het westen naar het oosten. Het was de nabloei van de antieke wereld, die aan het begin van de volgende eeuw ineenstortte toen de twee supermachten verstrikt raakten in een afschuwelijke oorlog, die de handelsnetwerken, de economie en het maatschappelijk leven in het Midden-Oosten volkomen lam legde.

[Dit was de 122e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Zijde

  1. Je gebruikt het B-woord. Is dat omdat je lezers het ander niet begrijpen? Dat is alsof je in je boeken over ”Frankrijk’ zou spreken omdat je lezers niet weten waar ‘Gallië’ lag. En daarbij is het ‘Byzantijnse Rijk’ nota bene eeuwen later ‘uitgevonden’. 😉

Reacties zijn gesloten.