Donderdag 20 juli 1944, 23:30 (Berlijn)

De plaats van Becks zelfmoord

Het Bendlerblock is omgeven door troepen die loyaal zijn aan Hitler. Ontsnappen is niet meer mogelijk. In het Bendlerblock verzamelt generaal Fromm, die meer cognac op heeft dan betamelijk is, soldaten om de samenzweerders te gaan arresteren. Hij vindt ze in zijn eigen kantoor: generaal Friedrich Olbricht, kolonel Claus Graf von Stauffenberg, kolonel Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim, eerste luitenant Werner von Haeften en – in burger – generaal b.d. Ludwig Beck. “So, meine Herren,” zegt Fromm sarcastisch, “Jetzt mache ich es mit Ihnen so, wie Sie es heute Mittag mit mir gemacht haben.”

Hij sluit zijn arrestanten echter niet op en de samenzweerders zullen daarover niet verbaasd zijn geweest. Ze weten dat Fromm weet dat zij weten dat hij minimaal sinds 15 juli wist van de coup. De arrestanten kunnen raden dat ze gedood zullen worden voordat ze met de Gestapo zullen spreken.

Beck spreekt Fromm aan. Hij zegt dat hij de noodzaak van de situatie begrijpt, maar dat hij niet door een vuurpeloton wenst te worden gedood. Omwille van hun gezamenlijke diensttijd vraagt hij of hij zijn eigen doodvonnis mag voltrekken. Fromm overhandigt Beck zijn dienstwapen: “Bitte sehr, tun Sie das, aber dann sofort!” Beck schiet maar het is een schampschot; een tweede kogel velt hem; een van Fromms sergeanten lost het genadeschot.

[Terug naar het eerste deel; deze reeks wordt om 00:15 vervolgd.]

Deel dit: