Wallonië: de ronde om Vlaanderen

(klik=groot)

Vandaag eens een persoonlijk stukje over mijn reis door Wallonië. Door familieomstandigheden kwamen mijn Curaçaose familieleden over naar Nederland. Ze trokken tijdelijk in mijn Amsterdamse huisje. Omdat dat een tweekamerwoning is, werd het wat druk en dus besloot ik anderhalve week naar Wallonië te gaan. Ik moest later dit jaar sowieso die kant op, dus het was eerder een vervroegde studiereis dan een onverwachte vakantie, hoewel het natuurlijk ook dat laatste was.

Het begon dus met vakantie. Zoals de trouwe lezers van deze blog zich herinneren, heb ik afgelopen zomer een huisje kunnen huren in Gemmenich, aan de Belgische kant van de Vaalserberg, en daar hebben mijn vriendin en ik een weekend doorgebracht. Eindelijk hadden we de gelegenheid eens een bezoekje te brengen aan het museum van Kelmis, de hoofdstad enige stad in het voormalige Neutraal Moresnet. U hoeft er niet speciaal voor om te reizen, maar als u in het Land van Herve komt, is het wel een toevoeging.

Het land van Herve vanuit Hendrik-Kapelle

Gemiste en geslaagde afspraken

Hoewel we inmiddels ervaring hadden opgedaan met de mondkapjes die in Duitsland en België, anders dan in Nederland, overal verplicht zijn, merkten we pas op maandag, toen we naar Luik fietsten, hoezeer koningin Corona heerste. De winkels waar we lunch hadden willen kopen en de horeca waar we dachten een kop koffie weg te tikken: alles bleek gesloten – en niet omdat het maandagochtend was. Veel later dan gepland arriveerden we in Luik, te laat voor een geplande afspraak, terwijl het toch slechts vijftig kilometer was.

Luik-Guillemins

De volgende dag – mijn vriendin was terug naar Amsterdam – miste ik opnieuw een afspraak. Omdat het de Belgische nationale feestdag was, was ik eerder naar het busstation gegaan, maar de bus reed niet en koningin Corona had alle hokjes gesloten waar anders informatie zou zijn gegeven. Een tweede afspraak, met de papyrologen in Leuven, lukte gelukkig wel. Het was prettig kennis te maken met de mensen over wie ik een tijdje geleden een wat minder geslaagd blogje heb geschreven (meer).

Doodse stilte bij de bibliotheek in Leuven

Van Luik naar La Louvière

Woensdag begon ik aan de eigenlijke reis door Wallonië: eerst de archeologische musea van Amay en Hoei. Opnieuw was koningin Corona wat nukkig, want beide instellingen waren gesloten. Ook het graf van de Merovingische edelvrouw Chrodoara in de kerk van Amay, dat ik graag had willen zien, was niet toegankelijk. Niettemin was het een fijne dag, die eindigde in Namen, waar het museum ook al gesloten was.

De gesloten kerk van Amay

Donderdag was de moeilijkste dag. Het was heet, er waren vervelende heuvels en ter hoogte van Fleurus was mijn weg niet meer dan een grindpad, dat vermoedelijk sinds 1622 niet meer was onderhouden. Toch ben ik blij Ares’ dansvloer eens gezien te hebben. Even verderop lag Liberchies, waar ik al over blogde, en nog wat verderop was het museum van Mariemont, dat wél open was maar dat evengoed uitliep op een teleurstelling – waarover zo meteen meer. Ik overnachtte in La Louvière in een leuk familiehotel, gerund door een familie die de Italiaanse afkomst niet onder stoelen of banken stak.

Gallia Belgica

Door een milde regen fietste ik langs de scheepslift van Strépy-Thieu naar Bergen en Ath. In dat laatste stadje is een erg aardig museum voor de vondsten in Pommeroeul. Daarbij behoort een complete boot. Erg goed was dat ze ook uitleg gaven van bijvoorbeeld dendrochronologie en andere archeologische methoden.

Uitleg van dendrochronologie (Espace Gallo-Romain, Ath)

Een ruim half uur verder ligt de Archéosite van Aubéchies, waar reconstructies staan van de diverse gebouwen die in deze contreien hebben gestaan van het Neolithicum via de Bronstijd en Keltische IJzertijd tot en met de Romeinse periode. Ze komen niet allemaal uit Wallonië, overigens, maar ook uit Frankrijk en Duitsland. Leuk is de herbouw van een tempel, compleet met een van de portico’s die ooit het voorterrein afbakenden, en een Romeinse villa. Ook een nagebouwde boot van Pommeroeul dobbert hier.

Gereconstrueerde Romeinse villa (Archéosite, Aubéchies)

De zaterdag bracht ik door in Doornik, waarover ik al blogde, en op zondag fietste ik naar Rijsel. Hier is Asnapio, een park zoals dat in Aubéchies; wat de naam betekent, weet ik nog steeds niet, want het was gesloten. Koningin Corona. Ik vermoed overigens dat het een Keltisch woord is.

In het centrum van Rijsel bezocht ik het Paleis voor de Schone Kunsten, dat vooral bekend is om de maquettes van allerlei achttiende-eeuwse vestingsteden, maar waar ook wat Egyptische, Griekse en Romeinse oudheden zijn. De afdeling middeleeuwse kunst vond ik het mooist.

Er zijn nog Vlaamssprekenden in de Franse Westhoek

Frans, Belgisch en Zeeuws Vlaanderen

Via Kassel, de oude hoofdstad van de Menapiërs, bereikte ik die avond Duinkerke, dat ruim honderd kilometer van Doornik ligt. Ineens had ik de “vorm van de dag”. Wat het nu is dat je in staat stelt de ene dag honderd kilometer tegen de wind in te trappen en ’s avonds nog niet moe te zijn, terwijl je op andere dagen compleet kapot zit op een grindpad als dat bij Fleurus… ik heb geen idee. In elk geval: die zondag was een goede dag. Ze eindigde in een stad waar diverse monumenten herinneren aan de gebeurtenissen van 1940.

Duinkerke / Malo in 1940 en in 2020

De volgende dag, de elfde sinds mijn vertrek, ben ik langs de Vlaamse kust terug gereden naar Breskens: 120 kilometer en gek genoeg net zo weinig vermoeid als op de voorafgaande dag. Ik kon zó de veerpont in richting Vlissingen en had een prima aansluiting met een trein die fiets & fietser bracht naar Amsterdam. Overigens is er geen groter contrast dan dat tussen Knokke en Cadzand: in de eerste badplaats liepen de mensen allemaal met een mondkapje en hielden ze afstand, in de andere deed men onbekommerd alsof er niets aan de hand was. Na Duitsland, Wallonië, Frankrijk en Vlaanderen vond ik het vrij schokkend hoe Nederland koningin Corona verwelkomt.

Tot slot

Kortom: het is niet erg een geplande museumreis te vervroegen maar er had meer in gezeten. Van de andere kant: ik heb in Wallonië de tijd gehad eens rustig over wat dingen na te denken. En ik kan claimen dat ik helemaal rond Vlaanderen ben gefietst.

Frans Vlaanderen

Verder was het een fietstocht zoals alle andere, met wat kleine probleempjes en pechjes. Je ontdekt op een bepaald moment dat de software op je telefoon een update heeft gehad waardoor het beeldscherm steeds na 30 seconden op zwart gaat, wat het lastig maakt veilig te navigeren. Dan installeer je een appje en is het weer opgelost. Je hebt soms een mindere ervaring, zoals wanneer je in Morlanweltz bij de ingang van het park te horen krijgt dat je er niet mag fietsen, zodat je wandelt naar het museum, en dat je daar wordt weggestuurd omdat je een fiets bij je hebt. Zeg dat gelijk bij de ingang.

Kortom, eigenlijk waren er geen problemen.

Voor wie ook die kant op wil

Je kunt fietstochten boeken waarbij je per trein reist naar een beginpunt, waar de organisator een (elektrische) fiets voor je klaar heeft staan, je hotels heeft geboekt en je bagage per auto naar het volgende hotel transporteert. Ik kijk er niet op neer maar je rijdt dan andermans tocht en je reisverslag is een citaat.

Ik zou iedereen adviseren vooraf dingen op te schrijven die je zélf wil zien. In mijn geval musea, een Merovingisch graf, een rivierdal, een slagveld uit 1622 (en 1690 en 1794), een Romeins dorp waar niets valt te beleven, een scheepslift, een archeologisch openluchtmuseum, een stad die al jaren tot mijn verbeelding spreekt, een lelijke berg in Frans-Vlaanderen en monumenten uit twee wereldoorlogen. Van de musea  in Wallonië heb ik de helft niet gezien; twee mensen heb ik niet ontmoet. Dat is jammer, maar ik ben thuisgekomen met een origineel reisverslag dat, als u het tot hier hebt gelezen, u 1304 woorden heeft geboeid.

Deel dit:

27 gedachtes over “Wallonië: de ronde om Vlaanderen

 1. lamotm

  En of het heeft geboeid, Jona! Hopelijk kiest Koning Corona volgend jaar de noordenwind en kan je al die interessante plaatsen die nu gesloten waren, toch bezoeken. En door jouw verslagje heb ik meteen ook een geweldig aantal tips opgedaan. Bedankt.

  1. Ik ga er van uit dat ik die kant nog eens op ga. Er zit meer in dan zich nu kon tonen. Ik had wat meer tijd willen doorbrengen in Rijsel en Namen. Bergen deed ik ook veel te snel.

 2. Dirk

  Chapeau voor de fysieke inspanning! Erg verstandig van in zo’n wijde boog om Antwerpen te fietsen, trouwens. Vanavond gaat hier voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog een avondklok in.
  Hoe de nationale regels omtrent mondmaskers zijn, is dankzij ons indrukwekkende aantal ministers dat zijn zeg wil doen, voor niemand duidelijk. Vanaf vandaag wel overal in de publieke ruimte verplicht in de provincie Antwerpen.
  Jammer dat er zoveel musea gesloten waren. Ik heb de indruk dat dat in Vlaanderen meevalt. Je moet wel overal reserveren.

    1. FrankB

     Dat is nou het mooie van Nederland – de regering/RIVM/OMT zegt A, succesvolle virologen en epidemologen zegt B en omdat Nederland meer dan 18 miljoen zelfbenoemde deskundigen kent op elk gebied zijn er ook nog burgers die de rest van het alfabet afwerken.

     Mag ik er nog even aan herinneren dat Groningen één der minst getroffen regio’s van Europa is, terwijl Nederland als geheel maar net achter België staat? En enorm zijn best doet de zuiderburen in te halen middels het recept dat in maart ook al zo goed werkte – wachten met maatregelen tot het allerlaatste moment? Waarbij de regio Rotterdam deze keer de trotse aanvoerder is?
     Ik herhaal maar weer mijn voorstel – de Afsluitdijk en de lijn Hardenberg-Kampen blokkeren, dan kunnen wij hier in het noorden ongehinderd ons gangetje gaan, onder leiding van Alex Friedrich (een Duitser, misschien scheelt dat).
     Ik heb er totaal geen trek in, het mondkapje op straat, maar ik heb er nog minder trek in om dat ellendige virus op te lopen. Een beetje teveel horrorverhalen gelezen waarschijnlijk.

     1. Rob Duijf

      ‘(…) dat Groningen één der minst getroffen regio’s van Europa is (…)’

      Daar woont ook niemand…

   1. Rob Duijf

    ‘Alex Friedrich (…) raadt ook mondkapjes aan.’

    Mondkapjes moeten ook over je neus.

 3. Frans

  En vergeet niet: de leukste dingen die je op een reis tegenkomt, zijn vaak de dingen die je juist niet gepland hebt!

 4. Luc Vanbrabant

  En dat is nog maar het topje van de ijsberg dat zichtbaar was in het verslag. Vlak naast Strépy-Thieu liggen de 4 19de eeuwse scheepsliften (Unesco erfgoed waar ik morgen door vaar) de prachtige romaanse kerk van Zinnik (Soignies) enz. Kassel in Frans-Vlaanderen is een leuke stop vooral als er in het museum op de markt een interessante tentoonstelling is. Hopelijk zag u de eigenaardige tekst op het topje van de heuvel. Ook het visgraatmotief in de muur van de kerk verraadt een heel oud verleden, enz.
  Asnapio blijft voor discussie zorgen onder de taalgeleerden. De ‘ap’ kan duiden op water, maar het kan ook komen van ‘ad Menapios’ of van een ‘Keltische bocht’ in de rivier.
  Nog veel fietsgenot!

 5. Klaas

  Koningin Corona? Heb je je door Paul Simon laten inspireren, die wel haar echte naam geeft:

  “Good-bye to Rosie, the Queen of Corona”

  🙂

 6. FrankB

  “Duinkerke / St.Malo”
  Je bedoelt waarschijnlijk Malo-les-Bains. Saint Malo ligt net wel of net niet in Bretagne.

  “Er zijn nog Vlaamssprekenden in de Franse Westhoek.”
  Ik heb begrepen dat er actief (Frans) overheidsbeleid is om het Frans-Vlaemsch te behouden.

  “Wat het nu is dat je in staat stelt ….”
  Leeftijd gerelateerd, dat is wel duidelijk.

  “En ik kan claimen dat ik helemaal rond Vlaanderen ben gefietst.”
  Ik doe het je niet na terwijl ik ongeveer even oud ben. Dus ook mijn compliment.

  1. Rob Duijf

   ‘Saint Malo ligt net wel of net niet in Bretagne.’

   Saint Malo ligt veel degelijk in Bretagne en wel in het arrondissement Ille-et-Vilaine. Verleden jaar ben ik er nog geweest. Het kan natuurlijk zijn dat ze het stiekum hebben opgeschoven…

 7. Jeff

  Misschien had je ook nog mee kunnen ‘pikken’ het museumpje in Waudrez, bij Binche niet al te ver van La Louvières. Statio Romana, Vodgoriacum.
  Lijkt mij leuk, maar zal ook wel gesloten zijn geweest.

  http://www.statioromana.org/index.htm

  En La Maison de l’Archeologie (du Pas-de-Calais) in Denain/Arras zal wel net iets te ver buiten je route zijn geweest, maar die lijkt me ook de moeite waard.
  Is trouwens sowieso gesloten tussen 21 juni en 19 sept, los van corona.

  https://archeologie.pasdecalais.fr/

 8. Dirk

  De Belgische kust roept gemengde gevoelens op. Natuurlijk is het een architectonische en ruimtelijke miskleun maar je kan wel lekker in een appartement op de dijk zitten en de hele tijd de zee zien. Als de Kennedytunnel niet dichtgemetseld wordt, is het volgende week aan mij.
  Er is een Romeinse vlakte in het natuurgebied ten westen van De Panne maar geen idee waarom die zo heet. Omdat de hele streek in de oudheid nog zee was, zal je er vermoedelijk weinig sporen uit die tijd terugvinden.
  In Koksijde is het vernieuwde museum Ten Duinen de moeite, naast de ruïnes van de Duinenabdij. Wat verder richting Veurne de abdijschuur Ten Bogaerde.
  Net voor Oostende vind je domein Raversijde. Er zijn reconstructies van middeleeuwse vissershuizen van het verdwenen dorp, met archeologisch museum. De batterij Aachen uit de Eerste Wereldoorlog en de Atlantikwall zijn indrukwekkend en behoren tot de best bewaarde van Europa.

 9. Ben Spaans

  Die Carla Peeters is dr. in de immunologie – als dat soort mensen ook maar wat roepen…😨

  Voelde je je wel op je gemak tijdens de tocht? Er moet toch behoorlijk wat dreiging rond reizen hangen op dit moment.

 10. Ingrid

  Merci Jona, voor je blogs, ik doe er heel wat inspiratie op. Als Nederlandse in Vlaanderen verwonder ik me over de verschillen in aanpak en het gedrag rond koningin Corona. Maar het is leuk om te lezen dat je je kansen pakt, erop uit trekt en er het beste van maakt. Mijn lijstje met dingen die ik heel graag wil zien wordt steeds langer, hopelijk is het advies om binnen de provincie Antwerpen te blijven snel verleden tijd.

  1. Dirk

   Dat zal nog even duren. Over drie kwartier gaat hier de eerste avondklok sinds 1945 in. Maar op de kaarten kleuren we oranje, en dat is zelfs al van in 1830 geleden.

 11. Knotwilg

  Op andere fora discussieer ik al genoeg over (on)zin van mondmaskers dus hou ik het hier bij een welgemeend dankjewel voor de suggesties in eigen land.

 12. Martijn N.

  En dan vergeet je nog het slagveld van Ligny in 1815, vlak ten noorden van Fleurus 😉

Reacties zijn gesloten.