Domitianus (28): De “Mainz Pedestals”

Een van de Mainz Pedestals (Landesmuseum, Mainz)

Keizer Domitianus leidde de oorlog tegen de Chatten vanuit Mainz. De legioenbasis werd tijdens zijn regering herbouwd en uit die bouwfase stammen ook de “Mainz Pedestals”, een verzameling reliëfs die, zoals de naam al aangeeft, was aangebracht op de sokkels van enkele zuilen. Ik weet niet hoe ze heten in het Nederlands of Duits.

Vroeger stonden ze opgesteld in de wereldberoemde Steinhalle van het Landesmuseum, maar die is al jaren gesloten en zal niet heropend worden. De zaal is namelijk enkele jaren in gebruik geweest als vergaderruimte voor het Landesparlement, en dat is de parlementariërs zo goed bevallen dat ze niet meer weg willen. We kijken in Nederland vaak bewonderend naar het Land der Dichter und Denker, maar volmaakt is het ook daar niet.

U leest hier meer over de reliëfs, want ik heb er twee jaar geleden al over geblogd. Ik ga dat niet herhalen, maar zeg wel graag een tweede keer: ik houd ervan.

Dit is niet de ogenschijnlijk moeiteloze perfectie waarmee een atelier van hellenistische beeldhouwers menselijke figuren bevrijde uit een blok marmer; de mensen in Mainz hebben met de steen geworsteld. Ik ben benieuwd of Domitianus het heeft gezien en wat hij, gewend aan de perfectie van Rome, ervan heeft gedacht.

Deel dit:

8 gedachtes over “Domitianus (28): De “Mainz Pedestals”

 1. Jeroen

  “We kijken in Nederland vaak bewonderend naar het Land der Dichter und Denker, maar volmaakt is het ook daar niet.”

  … in dat kabeltje zat al eerder een kinkje, vrees ik..

  1. FrankB

   Toch is het de schuld van de Verlosser uit de Watergraafsmeer. Met Piet Schrijvers of Jan van Beveren op doel had Der Bomber niet gebombd.

 2. FrankB

  “We kijken in Nederland vaak bewonderend naar het Land der Dichter und Denker”
  Ha, vertel Groningers niks over Deutsche Gründlichtkeit.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Friesenbrücke

  “De brug werd in de avond van donderdag 3 december 2015 om 18.40 uur geramd.”
  Sinds rijden er geen treinen meer tussen Weener en Leer en dus ook niet tussen Groningen en Duitsland ten oosten van de Eems. We mogen blij zijn als de spoorlijn deze eeuw nog heropend wordt.

Reacties zijn gesloten.