Driemaal de dronken vrouw van Myron

Terracotta fles in de vorm van de dronken vrouw van Myron (Archeologisch museum van Sousse)

Ik was vandaag in het museum van Sousse, wat de moderne naam is van de antieke stad Hadrumetum. Als u voorwerpen wil zien uit opgemeld museum: hiero.

Ik toon u nu even bovenstaand beeldje: een zeventien centimeter hoog terracotta flesje in de vorm van een dronken vrouw. Het is in 2007 gevonden in een stratum dat wordt geassocieerd met de Severische tijd, dus zeg maar in de kleine halve eeuw voor 235 n.Chr.

Let even op het vakmanschap: gezicht en gezichtsuitdrukking, haar en kleding zijn echt goed gemaakt. Zie ook de oorringen die het beeldje heeft gehad. een kopie van een beroemd hellenistisch standbeeld uit de derde eeuw v.Chr., vervaardigd door de bronsgieter Myron van Thebe. Het is bezongen in gedichten en zou geplaatst zijn geweest op het graf van een actrice/courtisane uit Smyrna, Maronis, maar ik sluit niet uit dat de implicatie dat Maronis een dronken vrouw was, is te typeren als roddel. (Eigenlijk is alle informatie over Griekse courtisanes lasterlijk.)

Beeld een dronken vrouw (Glyptothek, München)

Van dat beeld zijn twee kopieën bekend, het ene in de Glyptothek in Munchen en het andere in de Capitolijnse Musea in Rome. Het beeldje uit Sousse toont de populariteit van het beeld van de dronken vrouw – vergelijk de primitieve imitatie van een beroemde Afrodite die ik hier beschreef.

Beeld een dronken vrouw (Capitolijnse Musea, Rome)

[Dit was het 424e voorwerp in mijn reeks museumstukken.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Driemaal de dronken vrouw van Myron

Reacties zijn gesloten.