Naxos, museaal juweeltje in wording

Cycladenidool (Archeologisch Museum, Naxos)

In mei 2023 verjaarde een Griekse vriend van me, en hij wilde dat feestje vieren op Naxos. Dit grootste eiland van de Cycladengroep bezocht ik voor het eerst in 1975, toen het er nog rustig was.

Een kleine vijftig jaar later is het helaas een echt toeristenoord geworden, met een heuse promenade en tourist traps in de hoofdstad, vakantiedorpen langs de overigens prachtige zandstranden in het westen, quads (vierwielers met motor) scheurend over de wegen…niet meer mijn ding. Af en toe verblijf ik een nacht in de hoofdplaats Chora, ‘in between ferries’ (als overstap naar de Kleine Cycladen, waaronder het nog idyllische Donoussa).

Welhaast abstract aardewerk (Archeologisch Museum, Naxos)

Omdat er tussen de feestelijkheden wat tijd over was besloot ik om het Archeologisch Museum eens te gaan bezoeken. Bij vorige bezoeken was daar eenvoudigweg geen tijd voor, of bleek het gesloten. Nu heeft men in de voormalige school van de zusters Ursulinen in het bovenste deel van het Venetiaanse fort een ‘voorlopig’ museum ingericht, waar je lekker kunt dwalen in de tijd: van vroeg-Cycladisch tot laat-Romeins is er materiaal te zien.

Helaas nog wel in een ouderwetse vitrine-opstelling, zodat je soms diep moet bukken om iets goed te bekijken. Het voordeel van die opstelling is echter dat je een aantal voorwerpen wél van alle kanten kunt zien.

De collectie van dit museum blijkt rijk geschakeerd. De beroemde ‘idolenbeeldjes’ van de Cycladen zijn er in vele formaten te vinden. Kopieën daarvan koop je dan weer langs de promenade in de haven, maar de originelen zijn echt wonderschoon. Waar ik ook zeer van onder de indruk was: de collectie aardewerk, variërend van Minoïsch en Myceens tot laat-Romeins. Op bijgaande foto’s van eigen hand zie je daar een paar voorbeelden van.

Vissers in actie (Archeologisch Museum, Naxos)

Het is de bedoeling om aan dit voormalig schoolgebouw een aantal andere panden in het fort toe te voegen, zodat er meer ruimte zal komen om de rijke collectie van de Cycladen (hier voornamelijk afkomstig van Naxos zelf en van de Kleine Cycladen) in volle omvang te kunnen tonen. Maar nu al is dit museum echt een bezoek waard. Als extraatje beschikt het ook over een museumcafé op het dakterras, met een prachtig uitzicht over Naxos-stad en verre omgeving.

***

Een gastbijdrage van Han Borg. Dank je wel Han!

Deel dit:

Een gedachte over “Naxos, museaal juweeltje in wording

Reacties zijn gesloten.