Romeinenmeeting

Romeinenmeeting 2012

De belangrijkste oudheidkundige manifestatie in Nederland is het Romeinenfestival, dat elke twee jaar plaatsvindt op het Kops Plateau in Nijmegen: niet toevallig een van ’s lands belangrijkste archeologische monumenten. De bezoekers van het festival kunnen een zomerweekend lang kennismaken met antieke ambachten, de laatste tijdschriften en boeken kopen of een Romeins hapje eten. De demonstraties van re-enactors trekken de meeste aandacht.

Vorig jaar verzorgden – en dat was voor het eerst – de medewerkers van de Radbouduniversiteit lezingen. Het is een teken dat de organisatie serieus wordt genomen, en dat is (volgens mij) ook terecht: ze timmert als geen ander aan de weg om informatie over de Oudheid aan het grote publiek door te geven. Naast het festival is er bijvoorbeeld de Romeinenweek.

Bovendien denken de organisatoren ook na over wat wetenschapsvoorlichting nu eigenlijk is en hoe je de kwaliteit daarvan vergroot. Ik ben zelf wel eens uitgenodigd geweest om daarover te spreken: ik lichtte toen toe hoe hetzelfde boek in 2000 en 2012 anders werd uitgegeven en kort daarna gaf Evert van Ginkel zijn mening over de sterke en zwakke punten van de oudheidkundige publieksvoorlichting.

Deze twee lezingen waren niet op het eigenlijke festival maar op de Romeinenmeeting, die elk najaar plaatsvindt. Het is waar de betrokkenen ervaringen uitwisselen, wat niet wil zeggen dat het een besloten bijeenkomst is. Ook u bent aanstaande zondag welkom in het Nijmeegse Valkhofmuseum, en dubbel zo omdat de uitnodigingen dit keer wat laat zijn verstuurd en de opkomst wat tegen dreigt te vallen. En dat is jammer, want het programma is alleszins de moeite waard.

13.30-14.00 Ontvangst met koffie en thee
14.00-14.10 Welkomstwoord RomeinenNU (de stichting die het Romeinenfestival, de Romeinenweek en de Romeinenmeeting organiseert)
14.10-14.40 Romeinse schepen in Nederland door Will Brouwers, Programmamedewerker Maritiem erfgoed bij RCE
14.40-15.00 Flitspresentaties van nieuwe Romeinse initiatieven (o.a. ontwikkeling Kops Plateau, vici.org, Mobilimes en Limeswiki, een nieuw filmproject, de publieksopgraving in Nijmegen en de Romeinenweek eind mei 2014)
15.00-15.15 Onderzoek naar de Romeinse Limes in Nederland door Rien Polak, Bureau Auxilia, Radboud Universiteit
15.15-15.30 Romeinse Limes op weg naar Werelderfgoed door Tamar Leene, Limescoördinator provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en RCE
15.30-15.50 Verhaal op zaal in Museum Het Valkhof: historici vertellen over een boeiend stukje Romeinse geschiedenis aan de hand van hun favoriete object uit de collectie
15.50-17.00 Borrel met Romeinse hapjes en minimarkt
Deel dit: