Antiek scheepswrak

Het bij Uluburun gevonden scheepswrak (Museum voor onderwaterarcheologie, Bodrum)

Oké, dit belooft leuk te gaan worden, heel erg leuk zelfs: ten westen van Antalya in Turkije is een scheepswrak gevonden dat lijkt op het wrak van Uluburun. Over dat scheepswrak blogde ik al eens eerder: het gaat om een schip dat in het eerste kwart van de dertiende eeuw is gezonken. Het moet zijn vertrokken van een havenstad in Syrië of Cyprus en was vrijwel zeker op weg naar de Egeïsche Zee.

Oudheidkundigen denken dat zulke schepen in een soort cirkel voeren om handel te drijven: in Mykeens Griekenland zouden ze lading hebben verkocht en nieuwe producten hebben aangenomen, waarna ze via Cyrenaica naar Egypte zouden zijn gevaren en dan weer naar Syrië.

En nu is er dus een nieuw schip geïdentificeerd dat daarop lijkt. Ik vat even samen wat er staat in het berichtje van het Palestine Exploration Fund. Het is iets ouder dan het Uluburun-wrak, namelijk uit de zestiende of vijftiende eeuw en er zijn minstens 77 baren van brons of koper gevonden. Een deel van het schip ligt onder het zand.

Meer weet ik ook niet. De foto’s zitten achter de academische betaalmuur. Maar dit is groot nieuws.

Deel dit:

8 gedachtes over “Antiek scheepswrak

  1. “is iets ouder”, en wel bijna twee eeuwen las ik elders. En ik stond op het verkeerde been omdat ik niet meteen doorhad dat het om de 15e en 3e BCE / vC ging. Dat is voor niet-oudheidkundigen dus niet vanzelfsprekend…

    1. Frans

      Ja, ik had precies hetzelfde! We weten natuurlijk allemaal dat deze blog gespecialiseerd is in de Oudheid, maar toch, we hebben ook de Byzantijnse krabbels, dus dertiende eeuw zou net zo goed na Christus kunnen zijn.

      1. Ik zat inderdaad ook even op het verkeerde spoor en begon al na te denken over Byzantijnen, Turken en Arabieren, maar dat hoefde dus niet 🙂

    1. Jeroen

      Weet je wat ik ook zo’n tergende bijkomstigheid vind; je moet altijd (of vaak) blind kopen!
      Een boek kan je nog even in de winkel doorbladeren..maar hier? Soms mag je de inhoudsopgave zien als je geluk hebt.
      En een recensie van een opgravingsrapport ga je ook niet snel vinden.

      Op puur geluk betalen, dus. En als het tegenvalt of niet exact is wat je zocht? Dikke vinger!

Reacties zijn gesloten.