De trein. Nog steeds ellende

O ja, de trein. Al een tijd niet over geschreven. Ik zal de schade even inhalen. U bent het ten slotte van me gewend.

De leutige conducteur

Elke conducteur leest, als de trein ergens aankomt, een verhaaltje voor. Dat je je bagage moet meenemen, dat je moet uitchecken. Dat is een standaardpraatje maar sommige conducteurs vinden het prettiger het op hun eigen manier te vertellen. Zo ook in de trein die mij onlangs bracht naar Schagen. Op zeker moment riep de conducteur “Heerhugowaard” om en ik keek verstrooid uit het raam. Wat leken al die Vinexwijken toch op elkaar, dacht ik, maar de consequentie zonk niet bij me in omdat de conducteur niet zijn standaardriedeltje afdraaide maar iets origineels zei dat mijn aandacht vroeg. Even later zette de trein zich in beweging en begreep ik waarom die stadswijk me zo bekend was voorgekomen: ik was in Schagen.

(Advies aan de conducteurs: doe geen eigen verhaal. Ik waardeer de persoonlijke noot wél maar het leidt af. Zeg wat je zeggen moet goed.)

Ik was niet de enige die in Anna Paulowna uitstapte om terug te sporen naar Schagen. Als om in te wrijven dat de Nederlandse Spoorwegen lak aan hun reizigers hebben, reed de trein die we moesten hebben, recht voor onze neus weg.

Toen ik door iemand met een auto werd afgehaald, stonden er nog mensen op het perron. Het regende zachtjes. Het kleine restaurantje op het perron waar je anders even een bak troost pakt, was gesloten.

Fiets

Ik moet vaak ergens buiten Amsterdam zijn en heb een fiets nodig. OV-fietsen zijn er lang niet altijd. Op Den Haag HS heb ik nog nooit een fiets kunnen huren. Als ik voor werk in Ypenburg moet zijn, reis ik nu maar om over Delft. Nu is Ypenburg redelijk bereikbaar maar dat geldt niet voor – ik noem eens iets – de Valtherbrug. Dan heb je een fiets met versnellingen nodig want het is een flink eind van Veenhuizen naar Emmen.

Alleen hebben de Nederlandse Spoorwegen dit voorjaar, tijdens de verondersteld intelligente lockdown, besloten dat je je fiets niet meer in de trein mee mag nemen. Ik kon dat destijds nog wel hebben en heb, toen ik in Apeldoorn door die regel werd ingehaald, met plezier het fietstochtje naar Amsterdam gemaakt.

Inmiddels mag je je fiets wél meenemen maar je kunt in de automaat geen kaartje meer kopen. Desgevraagd vernam ik dat ik het kaartje online moest kopen. Waarom, waarom, beste spoorwegmensen? Dit maakt het alleen maar ingewikkelder en het dient geen doel.

Deel dit:

22 gedachtes over “De trein. Nog steeds ellende

 1. Jeroen

  Ik probeer het eerste deel te snappen; er is toch helemaal niets mis met een eigen stukje vertellen, lijkt me? Breekt ook een beetje de sleur voor het NS-personeel dat de hele dag hetzelfde stuk heen en weer moeten rijden…
  Maar deze conducteur riep de verkeerde pláátsnaam, bedoel je?

  Dat is toch niet leutig bedoeld, of ‘iets origineels’ maar gewoon een fout (laat ik er maar vanuit gaan dat het onbedoeld was)?

  1. Rob Duijf

   Ik vind het wel leuk, zo’n praatje. Sommige conducteurs verzorgen een heuse one man show, met een glimlach op een druiligere dag.

   Dat neemt niet weg dat de NS – voorheen staatsnutsbedrijf – de verkapte commerciële monopolist op het hoofdrailnetwerk (HNR) is, met onderhands verleende gunning. De door de minister geëiste verbetering van de dienstverlening gaat gepaard met verdergaande verzakelijking, wat de publieksvriendelijkheid niet ten goede komt. Keus heb je niet als je met de trein naar Schagen wil – met of zonder fiets. Er is immers maar een spoor en daar rijdt tot 2024 de NS op…

  2. Wat deze conducteur precies wel en precies niet heeft omgeroepen loopt een groot risico voor het nageslacht verloren te gaan, want JonaL heeft nog niet eens half geluisterd. Het is daarom verstandiger maar niet te speculeren. Ik geef toe dat de verleiding groot is.

   1. Jeroen

    He! DE VERLOREN ZOON IS TERUG!!

    Er is in de reacties reeds afgevraagd waar je gebleven was!
    Ziekte? Of -beter- vakantie? Computer ter reparatie?

 2. Dat inchecken dient wel een doel, begreep ik aan het loket in Zwolle waar ik “nu nog, als uitzondering” een treinkaartje kon kopen. Daarmee willen ze het ontmoedigen dat er fietsen met de trein worden meegenomen. Daar kwam de argumentatie in mijn oren wel op neer.

 3. Marcel Meijer Hof

  Ten onrechte verkeren veel mensen in de veronderstelling dat ‹ NS › Nederlandse Spoorwegen betekent en de onderneming zelf houdt dit misverstand moedwillig in stand. Daar wij evenwel in tijden leven waarbij het Engels veelal prevaleert bij instellingen die ertoe willen doen moeten wij switchen naar diè taal. Men ontdekt dan al snel een vlag die de lading dekt: NO SERVICE gaat achter de afkorting schuil.
  Nu is service in Nederland veelal een moeizaam begrip en hier wordt voor de verstandige gebruiker gelukkig duidelijk aangeduid dat men er niet aan doet :-] « Brood en koffie zelf meebrengen » blijft derhalve het advies.

 4. Frans

  Dat stukje van “ik was” t/m “gesloten” is echt pure literatuur, zo mooi opgeschreven, ik zie het helemaal voor me.
  Zelf heb ik overigens het liefst dat een conducteur zo veel mogelijk z’n klep houdt, ik neem de trein niet om een conference aan te horen. Het omroepen van de stations is meer dan genoeg.

 5. Veel zure reacties hier,ik zou zeggen ga lopen.Echt Nederlandse zeurpieten.
  Ik had laatst mensen over uit Schotland,toen ik een ritje met de trein met ze maakte konden ze er niet over uit hoe mooi onze treinen zijn,en hoe ze op tijd reden,en hoe schoon ze waren ,en ook nog goedkoop.Maar dat willen de zeurpieten hier niet horen.Die willen liever zeiken en zeuren zoals echte Nederlanders doen..Voor de uitbraak van het virus bracht de Nederlandse Spoorwegen gemiddeld 1.2 miljoen mensen dagelijks heen en weer.Treinen vol met zeurpieten.Zeurpieten over alles en nog wat.Als je op tijd vertrekt dan zeuren ze dat er nog iemand aankomt die op zijn dooie gemak komt aanlopen.Als je niet op tijd vertrekt dan weer zeuren dat ze te laat komen.Nogmaals donder lekker op,ga op de fiets ga met de auto,ga lopen..Conducteurs worden de hele dag door uitgescholden door dezelfde tokkies die wat te zeuren over de trein hebben.Conducteurs die fysiek worden gemolesteerd omdat men weer iets vindt.Conducteurs die een gezin met kinderen hebben die worden geschopt en geslagen,die worden voor alles en nog wat uitgescholden .Schaam jullie stelletje misselijke wegkijkers,niemand staat op om het voor een conductrice op te nemen die een baksteen naar haar hoofd kreeg en daardoor niet meer kan werken.Schaam jullie voor je wegkijken.
  Blijf weg uit de trein of hou je bek(uitspraak rutte)

  1. Er is altijd wel een buitenland waar dingen minder goed zijn. En omdat er nogal wat buitenlanden zijn, is er ook altijd wel een buitenland te noemen waar het slechter gaat dan in Nederland. Er zijn ook landen waar het beter gaat. Dus vergelijkingen zeggen zo veel niet.

   Laten we dus Nederland met Nederland vergelijken. Waarom kan ik wél een kaartje kopen voor mijn fiets bij de Arriva en niet bij de NS? Of laten we Nederland nu vergelijken met Nederland vroeger: er waren toen géén tienduizenden studenten en scholieren want OCW en NS hadden nog niet bedacht dat de korting van de een de winst was van de ander. Het was niet perfect, natuurlijk niet, maar de overmatige drukte van nu was er toen niet. En er was een bagageruimte, zodat je geen gedoe had met je fiets.

   Het personeel doet zijn stinkende best – ik blog daar vaak genoeg over – maar is in de steek gelaten door falend management. En iets zegt me dat de felheid van uw bewoordingen maskeert dat u dat weet.

   1. Frans

    Inderdaad, ik kan ook wel beginnen over die Keniaanse trein van Nairobi naar Mombasa die veeeeels te laat was, maar daar hebben we niks aan.
    Maar wat die tienduizenden scholieren betreft: die waren er vroeger niet omdat Nederland toen domweg minder inwoners had! Toen ik klein was (zeg maar 40 jaar geleden) hadden we 14 miljoen inwoners, nu 17 miljoen. En die moeten allemaal op hetzelfde oppervlak en in dezelfde treinwagons worden gepropt.

 6. A. Mins

  met kinderen die worden geschopt en geslagen! Nou moe…daar reageren die conducteurs zich dus op af…

 7. Robert van der Hall

  Ik vind het wel leuk met de trein, kan ook niet anders want ega heeft de auto :-(. Fietsen doe ik niet, daar gaat de bus voor. Toch wel humor bij de NS knullen (en dames, voorzichtig!) zoals:

  “Denk er aan uw eigen eigendommen mee te nemen””
  “We zijn eens op tijd: mooi voor de statistiek”

  Ik heb in de jaren 80 met het Engelse spoor gereisd (woon-werk) en dat was pas een ramp. De NS is daar nog steeds heilig bij.

  Dus Jona, recht de rug en ; geniet’ maar…………………………

 8. In Nederland controleert bijna geen enkele conducteur nog je OV-chipkaart.
  In Tsjechië koop je een kaartje, krijg je een knipje van de conducteur (m/v) en staan perronchefs nog in uniform met pet langs het spoor. Noem het nostalgie, maar voor mij een verademing boven treinen in Nederland. Maar, in Tsjechië sta je soms stil, ga je na een tijdje weer rijden, zonder dat iemand meldt waarom. Dat doen we in NL dan weer beter.

  1. Frans

   Zeg dat! Ik heb ooit in Kenia 24 uur lang stilgestaan in een bus vanwege een verkeersopstopping die weer was veroorzaakt door een overstroming. En dat terwijl ik een vliegtuig moest halen, maar ik was zo snugger geweest om een dag eerder te vertrekken, dus alles kwam goed. Kortom: mij krijg je niet zo gauw gek. Maar juist in dat hyper-super-georganiseerde Nederland krijg ik het op m’n heupen als er een minuutje vertraging is. Het gaat dus allemaal om verwachtingen: in een land als Nederland verwacht je dat alles en iedereen a la minute voor je klaar staat, in Afrika is het TIA: This is Africa…

 9. Ben Spaans

  Ik herinner me ook nog treinritten in Nederland waarbij een tijdlang werd stilgestaan in een weiland zonder dat een verklaring gegeven werd.

  Tijdens een schoolrip naar Engeland in 1989 heb ik twee keer in een plaatselijke trein gezeten. Dat schudde en schokte zoals ik in Nederland nog nooit meegemaakt had en ook daarna hier nooit zou meemaken.

Reacties zijn gesloten.