Rolzegel

Rolzegel met afdruk (Nationaal Museum van Irak, Bagdad)

Mesopotamische rolzegels zijn precies wat je denkt dat het zijn: een soort zegelringen, alleen wordt het zegel niet in het te verzegelen materiaal gedrukt maar erover gerold. Gemaakt van steen zijn de rolletjes een centimeter of vier hoog. Ze zijn ruim drie, een kleine vier millennia lang vervaardigd en elk oudheidkundige museum heeft er wel een paar. Er moeten er duizenden zijn en je kunt er voor 1000 euro al een kopen. De Nederlandse verzamelaar Joost Kist bezat er zeker vijfhonderd, waarover hij een boek publiceerde. Ik meen dat hij zijn collectie heeft nagelaten aan het Allard Pierson in Amsterdam.

De afbeeldingen illustreren van alles en nog wat. Als ik naar mijn foto’s kijk, zie ik dat de goden prominent figureren, zie ik allerlei mythische wezens, zie ik allerlei dieren, zie ik gevechtscènes, zie ik rivierschepen, zie ik spijkerschriftteksten, zie ik leeuwenjachten.

De bovenstaande rolzegel plus afdruk zijn te zien in het Nationaal Museum van Irak. Het komt uit een ten tijde van het Rijk van Akkad (c.2370-2230 v.Chr.) te dateren bewoningslaag van een mij niet bekende Mesopotamische stad. Zoals u ziet staat er een olifant, een neushoorn en een krokodil op. Die komen niet voor in Mesopotamië, maar wel in de vallei van de Indus. We hebben hier bewijs voor handel tussen Mesopotamië en de Induscultuur.

[Dit was het 411e voorwerp in mijn reeks museumstukken.]

Deel dit: