Goed nieuws over papyrologie!

Zomaar een mooie papyrus stuk perkament met een fragment van Euripides’ Melanippe (Neues Museum, Berlijn).

Goed nieuws over de papyrologie, is dat geen oxymoron, is dat geen contradictio in terminis? Kan er goed nieuws zijn over een vakgebied dat ten onder leek te gaan in de eindeloos repeterende crises rond Eerste-eeuwse Marcus en de Sapfo-fragmenten?

Er kan wel degelijk goed nieuws zijn en u leest het hier in detail: Dirk Obbink, die zwendelde met Marcus, die loog over Sapfo en die papyri stal uit de Oxyrhynchoscollectie, is veroordeeld. Hij moet zeven miljoen dollar betalen aan de Green-collectie.

Er blijft veel onduidelijk. Minstens tachtig verdwenen papyri zijn nog steeds zoek. De laatste stand rond de provenance van de Sapfo-fragmenten is nog altijd dat ze zó zijn gedocumenteerd dat het ronduit verdacht is. En er is geen duidelijkheid over de betrokkenheid van de wetenschappers die vanaf het begin wisten dat Dirk Obbink loog maar het spel mee speelden.

Dat geeft een nare bijsmaak aan deze affaire, maar goed, het eerste vonnis is er. Laten we hopen op meer duidelijkheid.

Deel dit:

4 gedachtes over “Goed nieuws over papyrologie!

 1. Huibert Schijf

  Ik wil niets af doen aan het goede nieuws dat Obbink veroordeeld is. Maar wetenschappelijk gezien het echt goede nieuws zou zijn dat al die papyri gedigitaliseerd worden en met behulp van Kunstmatige Intelligentie gepoogd wordt fragmenten aan elkaar te plakken. Dan kunnen ze eindelijk vertaald worden door specialisten.

 2. Roger Van Bever

  … En er is geen duidelijkheid over de betrokkenheid van de wetenschappers die vanaf het begin wisten dat Obbink loog maar het spel mee speelden …

  Waren dat veel wetenschappers, Jona? Want hoe meer mensen ervan afwisten, hoe riskanter dat er één bij is die de fraude openbaart.

  Vraag: ik vroeg mij af of de universiteit van Oxford zijn medewerkers hiervoor verzekerd heeft, of dat er naast de financiële gevolgen voor Obbink, ook een strafrechtelijk proces zal volgen.

  1. Er zijn minimaal vier mensen die vanaf het begin wisten dat Obbink de waarheid niet sprak. Van één ervan (ik weet niet wie) vermoed ik dat hij, conform de gedragscode in zijn/haar land, melding heeft gedaan en de zaak aan het rollen heeft gebracht. De andere drie riskeren vier jaar gevangenisstraf. Obbink zelf riskeert, als het tot een strafproces komt, tien jaar. (Ik vind die straffen zelf overigens te zwaar.)

   Brill is gewaarschuwd geweest voor Obbink. Ik weet niet wat het negeren van die waarschuwing betekent.

Reacties zijn gesloten.