Domitianus (21): Keizerlijke luxe

Bronzen lamp (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

Ik maak het mezelf even niet al te moeilijk. Kijk eens hierboven, wat een prachtige olielamp en wat een prachtig aardewerk. Het is te zien op de – op het moment dat ik dit schrijf – door de lockdown verborgen expositie over de Romeinse keizer Domitianus (r.81-96). Het komt uit het huidige Turkije en behoort bij de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, maar ik kan me niet herinneren dat ik deze voorwerpen eerder zag. Domitianus moet in nog grotere weelde hebben geleefd.

Hopelijk is het museum, als u dit leest, weer open, zodat u kunt genieten van al dit moois. Zo niet, dan is er de catalogus. Die bestelt u hier als u het museum wil steunen of daar als u liever een lokale boekhandel steunt.

Deel dit:

5 gedachtes over “Domitianus (21): Keizerlijke luxe

 1. FrankB

  Betreffende beeldende kunst ben ik een barbaar, maar aan de schoonheid van deze voorwerpen kan ik mij niet onttrekken.

 2. Huibert Schijf

  Volgens de website van het Rijksmuseum van Oudheden is het Museum tot en met 25 januari gesloten. Wat een treurnis. Jarenlange voorbereiding en veel leningen uit het buitenland en nog geen dag open. Ik leef mee met alle medewerkers. Is zo’n museum hiervoor verzekerd?

  1. Ja, het is heel erg sneu. Ik ken Eric Moormann persoonlijk; deze expositie zou de kroon op zijn academische loopbaan hebben moeten zijn, zo rond zijn emeritaat. Hij heeft er hard aan gewerkt en zelfs dubbel hard, omdat een van de medeorganisatoren was verhinderd. Die stomme corona. Dan is de klap dat het na twee dagen alweer dicht gaat, eveneens dubbel hard.

   Eric komt er wel, en zal de eerste zijn om te erkennen dat er mensen zijn die het harder voor de kiezen krijgen, maar het blijft zuur.

Reacties zijn gesloten.