Trok Hannibal langs de Drac?

De Drac

In Hannibal in de Alpen, dat vanmiddag wordt gepresenteerd, behandel ik de onmogelijkheid vast te stellen waar de Karthaagse generaal met z’n olifanten de Alpen is overgestoken. Ik benut die op zich niet heel belangrijke vraag om te tonen hoe veelkleurig mijn vak is.

In een eerste filmpje legde ik uit dat onze reconstructie van Hannibals krijgsplan afhankelijk is van de plek waar hij de Rhône overstak. Een tweede filmpje behandelde het lokaliseren van de woonplaatsen van antieke stammen. In het vorige filmpje behandelde ik de vraag of een bekend IJzertijdfort ook het fort was dat Hannibal stormenderhand innam.

Vandaag ziet u mij, in mijn Tunesische gewaad, bij de rivier de Drac. Er is nul bewijs dat Hannibal daar ooit is geweest. Het is echter een mooie plek om iets over bronkritiek uit te leggen. We weten met zekerheid dat onze twee bronnen, Polybios en Livius, teruggaan op één oerbron en dat Livius daarnaast een andere bron heeft gebruikt. De kwaliteit van die andere bron is onduidelijk. Als we haar terzijde schuiven, resteert de oerbron en moeten we Hannibals oversteekplaats zoeken bij de Mt Cenis; de informatie uit die andere bron suggereert de Montgenèvre. Beide zijn te harmoniseren met de aanname dat Hannibal langs de Drac is getrokken. Er is dus nul bewijs dat Hannibal dat deed.

U bestelt Hannibal in de Alpen hier.

[Wordt vervolgd]

Deel dit:

4 gedachtes over “Trok Hannibal langs de Drac?

 1. Robbert

  Hannibal in de Alpen is volgens Jona Lendering een boek voor het grote publiek en geen wetenschappelijke publicatie. Dat laatste is een verschrijving, die “g” moet weg.
  Het boek leest als een trein, zit boordevol interessante en leuke anecdotes rondom het hoofdverhaal en is daarbij geheel en al compleet met duidelijke kaartjes, vertalingen van G.Knepper, bronvermeldingen, register en meer lezen.
  En Jona’s hoofddoel: de oudheidkundig/wetenschappelijke puzzel voor het voetlicht brengen, is aan de hand van het spannende Hannibal-avontuur geheel geslaagd.
  En gelukkig kunnen we ook lezen dat Hannibal, alle wetenschappelijke twijfel ten spijt, de toeristische route heeft genomen.

  1. Huibert Schijf

   Ik sluit me geheel aan bij Robberts oordeel. Eerlijk gezegd ben ik niet zo verschrikkelijk geïnteresseerd in Hannibal, maar de ondertitel Een puzzel uit de oudheid daar draait het voor mij om. Een van mij mag die ‘g’ ook weg. Kom, het is geen rocket science. Het is glashelder geschreven zodat ieder zijn of haar plezier aan het lezen kan beleven

 2. Ben Spaans

  Het lijkt wel of Jona Lendering zich presenteert als monnik of zendeling zo, afgaande op de link naar filmpje…😉

Reacties zijn gesloten.