Domitianus (34): Het verre oosten

Domitianus (Badisches Landesmuseum, Karlsruhe)

Misschien is bovenstaande zilveren schijf wel het meest curieuze stuk op de expositie over keizer Domitianus (r.81-96) in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het moge duidelijk zijn dat het gaat om een portret van Domitianus. Aan de hand van het kapsel is te zeggen: gemaakt na 84. Verder is duidelijk dat het gaat om een zilveren schijf. Maar wat is het?

De uitleg in het museum identificeert het als de achterkant van een spiegel. Maar het zou ook een medaillon kunnen zijn of, zoals archeologen het noemen, een contorniaat. De naam van de maker is bekend: hij heet Euporos. Maar die naam helpt ons niet verder. Het meest bijzondere is echter de vindplaats. Het bordje in het museum zegt doodleuk “Noord-Iran”.

Hoe is het daar gekomen?! Uw gok is zo goed als de mijne; de mijne is dat het een diplomatiek geschenk is aan de heersers in Atropatene, een koninkrijk in het huidige Koerdistan. Maar elke gok is even goed of slecht.

De catalogus helpt niet verder. Desondanks attendeer ik erop: u bestelt het boek hier als u het museum wil steunen of daar als u liever een lokale boekhandel steunt.

Deel dit:

2 gedachtes over “Domitianus (34): Het verre oosten

Reacties zijn gesloten.