De niet-Alexander-podcast

Alexander (Nationaal Museum, Kopenhagen)

Een tijdje geleden kreeg ik een even aardig als vleiend mailtje. Een mij nog onbekende Filip Zweifel vertelde me dat hij, nadat hij mijn boek over Alexander de Grote had gelezen, een reeks podcasts was gaan maken over de ondergang van het Perzische wereldrijk. Zou ik het leuk vinden om eens aan te schuiven?

Dat hoefde hij me geen twee keer te vragen. Mijn liefde voor Vlaanderen is algemeen bekend en dit was een ongezochte gelegenheid ook de Mithras-expositie te bezoeken. Zo was ik vorige week dus in België, waar ik ook het museum van Nijvel eindelijk heb bezocht, met de vondsten uit Liberchies.

Op weg naar Leuven, waar we de podcast zouden opnemen, vroeg ik me af hoe ik op bepaalde vragen zou antwoorden. Wat is er zo fascinerend aan Alexander? (De combinatie van jongensboek, reisliteratuur én trieste wereldgeschiedenis.) Waarom schreef ik dat boek eigenlijk? (Om Perzië over het voetlicht te krijgen, zoals De vergeten oorlog tevens dient om iets over Karthago te vertellen.) Zou ik het boek nu hetzelfde schrijven? (Nee.) Zijn er nieuwe bronnen of inzichten? (Een paar.)

De podcast verliep echter totaal anders. Alexander kwam eigenlijk nauwelijks ter sprake. Het werd dus een totaal onbevangen gesprek dat in elk geval mij heeft verrast. U vindt het hier.

Deel dit:

11 gedachtes over “De niet-Alexander-podcast

 1. Robert van der Hall

  Ik vond de podcast bijzonder instructief en ‘gelukkig’ liep deze anders dan verwacht. Zou op middelbare scholen als lesmateriaal kunnen/moeten dienen

 2. Jeroen

  Leuke podcast.
  Uiteraard is een slak zonder zout als een eitje zonder peper, dus hier komt ‘ie; al binnen vier minuten klaag je – weer eens – over de archeologische publicaties die nu een onzin-gehalte van maar liefst 75 (!) procent hebben bereikt, en als eerste voorbeeld noem je Het Verraad van Anne Frank… nu blijft ook na deze publicatie onbekend of en , zo ja, wie het gezin verraden heeft, maar de opgravingstheorie was voor mij geheel nieuw.

  Had dan een archeologische misser genoemd, of had erkend dat dit onzin-gehalte met name ook onder historici welig tiert (helaas, uiteraard; begrijp me daarin niet verkeerd).

  Die splitsing waar je van droomt, bestaat namelijk binnen de archeologie reeds; die andere tak zijn de archeologische rapporten.. ja, droog, feitelijk, maar in mijn ervaring in het overgrote deel wetenschappelijk onderbouwd.

  De genoemde boeken van Sullivan (Anne Frank), Tom Holland, Manfredi vallen toch allen onder de auteurscategorie ‘historici’.

 3. Anna Minis

  Welk boek van Pierre Briant bedoelt u?
  Veel bekende verhalen in de podcast, leuk om ze weer eens te horen!

  1. Briant heeft heel veel gepubliceerd maar het voornaamste is de “Histoire de l’empire perse”, met de programmatische ondertitel “De Cyrus à Alexandre”. Het is uit 1996 maar er zijn supplementen bij.

 4. Anna Minis

  Dank u wel!
  Het ligt misschien toch niet aan Tom Holland dat dit geen bestseller werd….in de Engelse vertaling kost het 110 euro, en de Franse versie zal nog wel duurder zijn.
  engels versie: Briant zelf heeft die vertaling goedgekeurd en aan nieuwe gegevens aangepast. Vertaling: 2002.
  Wat denkt u van Darius dans l’ombre d’ Alexandre?
  De Engelse vertaling Darius in the shadow of Alexandre is uit 2015. Ook niet gauw een bestseller: kost 47 euro.

Reacties zijn gesloten.