Hoe begin ik een blog?

Gevelsteen (Egelantiersstraat, Amsterdam)

Het kan gebeuren dat je ineens staat voor een rommelig, vooralsnog ongeorganiseerd jaar. Toen het mij (door de corona) gebeurde, ben ik online cursussen gaan doen en dat raad ik iedereen aan. Er zijn voldoende mogelijkheden, ook om diploma’s te halen en je kansen arbeidsmarkt te vergroten. Als je creatief bent en schrijven leuk vindt, kun je ook een blog beginnen.

Voorbereidingen (of niet)

Voorbereidingen zijn eigenlijk niet nodig. Het leuke van bloggen is namelijk dat niets moet. Je kunt zelf je onderwerp, woordental en frequentie bepalen.

Het enige dat ik vooraf zou aanraden, is het lezen van dit stuk van Marc van Oostendorp. Niet omdat hij ook mij noemt, maar omdat hij mooi schetst wat een blog is: een soort openbare brief met een persoonlijke visie op een thema.

Nu je dat hebt gelezen, mag je het weer vergeten. Begin gewoon. Je ontdekt snel genoeg welke onderwerpen je liggen.

Het begin

Je hebt een host nodig, d.w.z. een bedrijf dat je blog online plaatst. Ik werk zelf met WordPress, dat veel extra mogelijkheden biedt en heel gebruiksvriendelijk is. Je zult een account moeten aanmaken en daarna kom je op een pagina die er ongeveer zo uitziet.

Laat je niet gek maken door de bovenste keuzes en kies de gratis optie (de derde dus). Je wil momenteel immers alleen ontdekken of bloggen iets voor je is en kunt later altijd nog professionaliseren. Als je op de gratis optie hebt geklikt, krijg je nog eens betaalde ondersteuningspakketten aangeboden, die je vandaag laat wat ze zijn. Klik op “start a free site”. Daarna stelt WordPress je wat vragen en bouw je zonder problemen je blog.

Misschien zinvol: maak te zijner tijd naast je blogjes een vaste pagina aan met je CV. Er zijn lezers die willen weten wie je bent. Maak je zelf echter niet te belangrijk. Houd die pagina dus luchtig; deze is zakelijk en speels. Het onderstaande plaatje toont dat je behalve berichten/blogs ook pagina’s kunt maken (linkerkolom).

Online schrijven

Ik ben wat ouderwets en schrijf mijn stukjes in MS Word en plak het resultaat later in WordPress. WordPress zelf heeft ook een tekstverwerker en je ontdekt wel wat jou het beste ligt.

Verder: gewoon beginnen bij wat je hart ingeeft. Ik ben ooit begonnen door wat stukken online te plaatsen die her en der verspreid ontoegankelijk lagen te wezen. Het idee was dat ik regelmatig over Multatuli zou bloggen – zie de naam van deze blog – maar dat liep anders. Ik adviseer: schrijf gewoon over een film, je woonplaats, een filosoof, een reis, een museumvoorwerp, je profielwerkstuk, de laatste roman die je las. Er groeit vanzelf iets.

Online schrijven is overigens anders dan voor papier schrijven. Je kunt het beste

 • tussenkopjes gebruiken,
 • de alinea’s kort houden,
 • links invoegen,
 • opsommingen presenteren als lijstjes.

Houd de blogjes verder overzichtelijk: 400-800 woorden, een enkele keer over de 1000. Als je meer te vertellen heb, maak je er twee stukjes van.

Afwerking

Het ziet er aantrekkelijker uit met plaatjes. Mobiele telefoons hebben een camera, maar je kunt ook iets downloaden van de Wikipedia (om precies te zijn: Wikimedia Commons) of NeedPix.

Let op: plaatjes moeten rechtenvrij zijn. Dat ik voor mijn boeken royalties ontvang maakt me niet blind voor het feit dat de bescherming van intellectueel eigendom is doorgeschoten. Zeker als het gaat om fotografie zijn er allerlei copyrighttrollen.

Het is verder handig categorieën te bedenken voor je blog. Dus denk aan literatuur, films, musea, je woonplaats, reizen, muziek… Of, als je al een thema weet voor je blog, de bijbehorende subcategorieën. Negentiende-eeuwse filosofie valt bijvoorbeeld te verdelen in ethiek, geschiedfilosofie, kentheorie, logica, materialisme en wat dies meer zij. Je kunt verder tags aanbrengen, opdat zoekmachines sneller vinden wat je schreef over Comte, Hegel, Kierkegaard, Marx, Mill of Schopenhauer.

Publicatie

Het is handig je blogjes aan te kondigen op de sociale media. Zelf gebruik ik Twitter en Facebook en ik hoor goede verhalen over Instagram. Dat valt te automatiseren (voor Twitter met bijvoorbeeld met Tweetdeck) zodat je er weinig omkijken naar hebt en discussies kunt vermijden.

En nu we het toch hebben over de schaduwzijden van de nieuwe media: laat mensen reageren, want je profiteert van andermans inzicht, maar zorg dat je modereert. Op WordPress is dat simpel in te stellen en het voorkomt een hoop gedoe.

Het vervolg

Laat de lengte van dit blogje je niet afschrikken! Mocht je nu al geen zin meer in bloggen hebt, zijn er voldoende cursussen om een rommelig, ongeorganiseerd jaar door te komen. Maar mocht je een blog beginnen, dan zul je snel genoeg groeien. Je zult dan merken dat er zoiets bestaat als Search Engine Optimalization (waar ik zelf ook eens aan moet denken) en het professioneler willen aanpakken.

Ook dat kan. Ik heb op loopafstand een goeroe wonen die, behalve deskundig, ook gewoon aardig is. En bovendien iets weet over filosofie. Hij heet Kees Alders en je vindt hem hier. Je kunt ook eens kijken bij de Blogacademie en Blogaholic, of eventueel hier. Verder is er altijd wel een bloggende vriend, buurvrouw, docent of oom die wil helpen.

En wat ook kan: dat je ontdekt dat je de vormloze uitwisseling van ideeën leuk vindt maar liever leest dan schrijft. Dan kan ik je alleen deze tekst van Multatuli aanraden. Die heeft destijds alle genreconventies doorbroken opdat bloggers dat niet meer hoefden doen.

Deel dit:

3 gedachtes over “Hoe begin ik een blog?

 1. Frans Buijs

  En je moet natuurlijk lezers hebben, want anders is het meer een dagboek. En genoeg tijd en inspiratie om regelmatig wat te schrijven. Ik ben ook geïnteresseerd in piraterij en één van de beste schrijvers daarover heeft ook een blog https://benersonlittle.com/ maar hij blogt in het tempo van een zeilschip bij windstilte en dan raak je je interesse ook wel weer een beetje kwijt.

 2. Ik zou toch durven opperen dat het makkelijker vol te houden is als je blogt vanuit een thematiek die anderen interesseert én waarover je al een zekere reputatie hebt, of die gekoppeld is aan een bepaalde activiteit, dan wanneer het een veredeld dagboek is, zoals hierboven al opgemerkt.

  Ik heb zelf meerdere blogs opgestart in het verleden en http://www.stanzamuziek.be is de enige die overeind blijft, omdat het een uitvloeisel en voedingsbodem is van mijn muzikale activiteiten. Optredens, opnames, schrijfsels vloeien over in elkaar. Bovendien spreek ik met een zekere expertise en geloofwaardigheid over het schrijven van liedjes tot het beleven van een eigen optreden.

  Daarentegen is mijn blog die de bedoeling had weg te raken van facebook, een stille dood gestorven, omdat mijn vrienden/lezers niet mee weg wilden van facebook, dus “blog” ik daar maar verder over het meer ecclectische deel van mijn interessesfeer.

  Ik had ook een blog over voetbal maar dat was aan geen enkele activiteit gekoppeld en ik genoot evenmin enige geloofwaardigheid in het onderwerp, dus dat was helemaal niks.

  1. Ik denk ook dat de betere blogs een eigen thema hebben. Daardoor ontstaat bovendien betrokkenheid van de lezers. Maar een beginnende blogger zal moeten ontdekken waar zijn belangstelling ligt, waar die plezier in heeft, waar hij met kennis van zaken over kan schrijven. Ik moest van koers veranderen en ik denk dat het vaker gebeurt.

Reacties zijn gesloten.