Verder met het tijdschrift

Hatshepsut (Rijksmuseum van Oudheden)
Hatshepsut (Rijksmuseum van Oudheden)

Zo’n vijf weken geleden konden mijn collega’s Josho Brouwers en Jasper Oorthuys en ik het glas heffen omdat de Kickstartercampagne om Awesome Ancient History Magazine van de grond te krijgen, het gestelde doel had bereikt: €12.500 spijkerharde euro’s. In de twee daarop volgende weken haalden we nog een kleine €8000 binnen. Uitgeverij Karwansaray zal de meeropbrengst investeren in het eerste nummer, dat extra dik zal zijn: vierentachtig pagina’s (in plaats van achtenzestig).

Hoe die eruitzien? Meteen nadat we ons plan voor een nieuw tijdschrift aankondigden, waren er mensen die ons hulp toezegden. We kregen verschillende voorstellen voor stukken over het thema van het eerste nummer, “Ontdekkingsreizigers”: sommige van mensen die al eens hebben gepubliceerd in ons oudere zustertijdschrift Ancient Warfare, andere van persoonlijke vrienden hier in Nederland, die het een sympathiek idee vinden dat er een tijdschrift komt met een moderne kijk op de oude geschiedenis. Ik had verwacht dat de relatieve onbekendheid van het blad het lastig zou maken aan voldoende kopij te komen voor ons debuut, maar dat is alleszins meegevallen.

Hier is de troupe die we zullen opstellen in het eerste nummer. Om te beginnen is daar koningin Hatshepsut van Egypte, die schepen zal uitsturen naar het (onlangs met zekerheid geïdentificeerde) land Punt. De Karthager Hanno zal naar Kameroen varen en misschien wel verder. De landkaart van de Griekse onderzoeker Herodotos komt aan bod. Ook Aristeas van Prokonessos staat opgesteld: hij reist richting Siberië. Pytheas van Marseille zal de Atlantische Oceaan verkennen en Eudoxos van Kyzikos de Indische. Ondergetekende zal het een en ander schrijven over de Wierrookroute van Jemen naar Judea (met tussenstops in voorislamitisch Mekka en Medina). En vanzelfsprekend kunt u met Romeinse verkenners mee naar “zwart”, Subsaharaal Afrika.

Dit is dus min of meer wat u mag verwachten van de eerste helft van Ancient History Magazine. Maar er is natuurlijk meer. We verwachten een tof artikel over het rijk der Meden, dat aan het Perzische Rijk vooraf zou zijn gegaan – of niet. We hopen dat stuk te kunnen flankeren met een leuk artikel over een Medisch voorwerp in het Rijksmuseum van Oudheden waarvan lange tijd is aangenomen dat het vals was, tot aannemelijk werd gemaakt dat het echt & uniek was.

Verder mag u stukken verwachten over de Romeinse vigiles, over een Romeinse wijnhandelaar en over een Byzantijnse wagenmenner. Uw leven miste een zeker soort van je ne sais quoi doordat u almaar niet begreep hoe in Marcus 14.3 een vrouw een albasten fles kon openbreken. U dacht al: hoe doet ze dat toch, zo zonder mokerhamer? U moet wachten tot oktober, maar dan zullen u alle details worden onthuld.

Ja, het is een heleboel dat we u beloven. En de nummers hierna zullen even goed zijn. Daarnaast zullen Josho en ik twee keer per week bloggen op de website van Ancient History Magazine. Ik ben voornemens steeds te schrijven over de grondleggers van de oudheidkunde, terwijl Josho van plan is een hele reeks stukjes te gaan schrijven over Herakles over allerlei andere onderwerpen. Ook hopen we de blog te gebruiken om commentaar te geven op de actualiteit.

Uiteraard kunt u al een abonnement nemen: hier. De voordelen van een abonnement zijn legio, maar het op een na voornaamste is natuurlijk dat u uw reeks compleet hebt, vanaf het beginnenste begin. Het allervoornaamste is dat u op de eerste rij zult zitten bij het ontluiken van een tweede Renaissance, want voor minder doen we het natuurlijk niet.

Deel dit: