Egel

Egeltje van gebakken klei. (Archeologisch Museum van Aleppo)
Egel van gebakken klei. (Archeologisch Museum van Aleppo)

“Jazira” is Arabisch voor eiland. Het is de naam van het bekende televisiestation uit Qatar maar ook van de stad Algiers, die is gebouwd op een eiland. Een andere Jazira ligt tussen Eufraat en Tigris. Een ander woord dus voor oostelijk Syrië en noordwestelijk Irak, ofwel het gebied dat nu wordt beheerst door de zogenaamde Islamitische Staat.

Die plundert nogal wat en voorlopig is niet duidelijk wat dat is. Het is immers op de zwarte markt en dus per definitie aan ons zicht onttrokken tot het bij verzamelaars is aangekomen. We kunnen ons wel een voorstelling maken van het soort kunst. Het bovenstaande egeltje is een voorbeeld.

Het is opgegraven in een van de Vroege Bronstijd-nederzettingen van de Jazira, een beetje naar het noorden toe, tegen de grens met Turkije toe, waar het gebied het meest vruchtbaar is. (Zuidelijker wordt het te heet.) We fotografeerden dit egeltje acht jaar geleden in het museum van Aleppo; ik herinner me dat het een schenking was van Max Mallowan, die helaas bekender is als echtgenoot van Agatha Christie dan als archeoloog.

Betekent het egeltje iets? Geen idee. Het is gewoon grappig en dat is genoeg.

[Dit was de 153e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

PS

Het echtpaar Mallowan-Christie verbleef in Aleppo in het Baron Hotel, waar zo’n beetje alle archeologen uit die tijd verbleven. Ook Lawrence of Arabia sliep er. Tegenwoordig ziet het er zo uit.

Deel dit:

2 gedachtes over “Egel

Reacties zijn gesloten.