Waterreservoir

Malga-waterreservoir (Karthago)

Zoiets had ik dus nog nooit gezien: het enorme waterreservoir van het Romeinse Karthago. De plek heet naar een niet langer bestaand dorpje Malga en het gaat om vijftien enorme, buisachtige ruimtes. Ze zijn ongeveer acht meter in doorsnede en ruim honderd meter lang. Met wat tussenmuren is het geheel zo’n 130 meter breed.

Gebouwd ten tijde van keizer Hadrianus (r.117-138) is dit het einde van het Zaghouan-aquaduct, dat hemelsbreed zestig kilometer ten zuiden van Karthago begint en een capaciteit had van 50.000-60.000 kubieke meter water per dag. Dat is vrij veel maar er was ook veel water nodig om Karthago te voeden, een stad waar – volgens een misschien wat hoge schatting – in de tweede eeuw na Chr. zo’n 400.000 mensen woonden. Dit reservoir diende als verdeelstation én als voorraad, voor als er eens te weinig water zou zijn in de bronnen.

De twaalfde-eeuwse geograaf Idrisi, die leefde aan het hof van de Siciliaanse koning Rogier II, rekent het aquaduct, dat met allerlei bochten en omwegen 132 kilometer lang was, en het reservoir tot de wonderen van het antieke Karthago, wat suggereert dat het nog in gebruik was. Dit kan prima waar zijn want er zijn meer functionerende antieke waterleidingen, zoals de Aqua Marcia en Aqua Virgo in Rome. Het aquaduct van Karthago doet momenteel geen dienst meer, maar het leidingwater in Tunis komt nog steeds uit de Zaghouan-bron en de waterleiding volgt hetzelfde parcours als haar Romeinse voorganger.

Deel dit:

13 gedachtes over “Waterreservoir

 1. Yde Linsen

  Geachte heer Lendering/Beste Jona,

  Mijn voetzolen kriebelen en mijn hoofd vraagt zich af of ik ooit eens met u/jou op reis kan naar zo’n prachtige streek. Hoe ouder ik word desteminder ik ‘weet’. Ik heb wederom genoten van deze blog!

  1. Frans

   Boek gewoon een vliegticket en gaan met die banaan. Achtergrondinformatie over de plekken die je bezoekt kun je op de Livius site vinden. Reizen = op avontuur gaan!

   1. Yde Linsen

    Ach, natuurlijk weet ik dat, maar mijn leven schiet tekort om al het moois op onze aarde te bekijken. Bovendien heb ik meerdere belangstelling.

 2. Ria Hartmann

  Hier heb ik als kind gespeeld, met de mozaiksteentjes. Het strandje herken ik. Wij gingen iets verderop de zee in. Het paleis van de bei kon ‘smiddags door vrouwen en kinderen worden bezocht, als de bei zijn dagelijkse rijtour maakte.
  De auto vd bei reed -met motorrijders en volgauto’s langs ons huis. Iedereen moest met de neus op de grond. Als kind keken we onze ogen uit.
  Tijdens de revolutie moesten we 2 weken binnen blijven. Daarna weer gewoon naar school.
  Carthage, Tunisie

  1. Rob Duijf

   Vind je? Water is niet alleen om te drinken, maar ook om plantjes te laten groeien die je vervolgens weer kunt opeten. Voor irrigatie is heel veel water nodig.

  2. FrankB

   De Carthagers gebruikten het water heus niet alleen voor irrigatie.
   Voeden wordt meestal voor vast voedsel gebruikt. Alleen is er voor zover ik weet in de Nederlandse taal geen equivalent voor vloeibaar spul.
   Waarom voeden dan wel weer op electriciteit wordt toegepast – denk aan een voedingskast – is één van die taaleigenaardigheden.

   1. Water om de stad te laven, zou het eigenelijk moeten zijn. Keurig Nederlands woord, maar wordt helaas niet meer erg veel gebruikt.

    1. Het doet me denken aan een poster voor de Amsterdamse Uitmarkt, waarop Peter van Straaten zijn onsterfelijke Vader en Zoon een café liet binnenlopen met de woorden “Een beetje Amsterdammer laaft zich dit weekend aan cultuur”.

    2. Rob Duijf

     Ik denk toch echt dat je het woord voeden hier in overdrachtelijke zin moet zien, als de infrastructuur die nodig is om een stad te ‘voeden’ (waterleiding) en te ‘ontlasten’ (riolering). Ook boven- en ondergrondse voorzieningen voor de transport van elektriciteit en data, en (lucht- water-, spoor)wegen behoren tot de infrastructuur die een stad voeden. Tegenwoordig noemen we het geheel aan boven- en ondergrondse infrastructuur ‘nutsvoorzieningen’. Een ander mooi woord in dit verband is ’transportlandschap’.

Reacties zijn gesloten.