De B-25 Mitchell: vliegend erfgoed

Een landende B25 Mitchell bommenwerper

Ook als we geen coronacrisis hadden, zou ik een flink deel van mijn tijd thuis werken. Dat gaat echter niet altijd even gemakkelijk. Als een vliegtuig overkomt, verlies ik concentratie. Dat geldt ook voor bouwvakkers of andere kabaal. Of, als ik zit te werken in de trein, voor geklets in de stiltecoupé. Petities om de vliegbewegingen van Schiphol terug te brengen tot een aanvaardbaarder niveau, of om rolkoffers uit de Amsterdamse straten te weren, of om de stiltecoupés te voorzien van automatische schietstoelen voor mensen die blijven kletsen, zal ik ongezien tekenen. Geluidsoverlast veroorzaakt hart- en vaatziekten. Het RIVM schat dat we door onvoldoende bestreden geluidsoverlast elk jaar ruim tachtig extra doden hebben.

Ik sympathiseer dan ook ten diepste met de mensen in Gilze, die deze zomer klaagden over een B-25 Mitchell-bommenwerper. Die vloog nogal laag over en bleef laag overvliegen. “Je kunt buiten geen gesprek meer voeren als het gevaarte overkomt.” Heel herkenbaar. Ik zou een grap over luchtdoelgeschut maken als die grap niet al duizend keer gemaakt was.

Er is aan deze zaak een andere kant. De B-25 Mitchell is niet zomaar een bommenwerper. De Britse luchtmacht heeft deze Amerikaanse vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om Duitse stellingen in Europa te bombarderen. Ook het 320 Dutch Squadron van de RAF vloog met dit type. De Militaire Luchtvaart van het KNIL heeft B25s gebruikt in Nederlands Indië en bij de bevoorrading van geïsoleerde dorpen na de Zeeuwse Watersnoodramp vloog de Marine Luchtvaartdienst met dit toestel. Dit is vliegend erfgoed.

Je begrijpt dat liefhebbers zo’n vliegtuig intact willen houden en er liefst ook af en toe mee vliegen. Sterker nog, dat moet. Piloten moeten nu eenmaal vliegen met toestellen om hun licentie te behouden en de B-25 Mitchell die onlangs over Gilze vloog, heeft jaren aan de grond gestaan omdat er geen gekwalificeerde piloten waren. Los daarvan: het laatste wat we willen is dat ons vliegende erfgoed naar Amerika verdwijnt. Dat zou niet voor het eerst zijn.

Deel dit:

23 gedachtes over “De B-25 Mitchell: vliegend erfgoed

 1. Ben Spaans

  ‘Het RIVM schat dat we door onvoldoende geluidsoverlast elk jaar ruim tachtig extra doden hebben.’
  Hier bedoel je het tegenovergestelde toch…?☺

 2. Jeroen

  80 Doden veroorzaakt.. dit zijn weer van die fijne misleidende cijfers (u gebruikt ze ongetwijfeld over een paar weken weer voor de overgang naar de wintertijd, als – volgens sommigen – de halfjaarlijks terugkerende zombie-apocalyps weer in ons land losbarst…).

  Mensen die een dusdanig slechte hartconditie hebben dat de stress rondom een ervaring van geluidsoverlast een hartinfarct triggert, zullen deze trigger op zeer korte termijn vrijwel onvermijdelijk door andere oorzaken ondervinden.

  Beter is het dus te zeggen dat geluidsoverlast 80 overlijdens per jaar bespoedigt.

   1. Jeroen

    Uiteraard wel; het probleem met dit soort cijfers ligt echter in de vrijwel onmeetbare òndersterfte: die 80 mensen die nu overlijden zouden immers (net als helaas eenieder) op enig moment toch ook zijn overleden.
    Maar wat is hun afgenomen? Twintig jaar? Twintig dagen? Onmeetbaar…

    Begrijp me niet verkeerd: elk uur korter leven is vreselijk, en ik pleit hiermee ook niet automatisch voor de vluchten van het vliegtuig.. alleen keihard stellen “80 doden door geluidsoverlast” is veel te kort door de bocht.

 3. Dirk

  Geluidsoverlast is een probleem, voor mij vooral autoverkeer: dat is er constant. Achter de hoek ligt een groot ziekenhuis. Mijn vriend woont er tegenover en zou graag verhuizen: gezoem van de technische ruimte, ambulances.
  De luchthaven in mijn buurt is niet zo druk en sluit tussen 23u en 07u, dus ik heb er weinig last van. Full disclosure: ik heb er gevlogen en gewerkt, dus misschien niet helemaal objectief als het op vliegtuigen aankomt.
  Misschien maakten de piloten enkele touch and go’s, en dan blijf je uiteraard in de buurt van de luchthaven hangen.

 4. Rob Duijf

  ‘(…)automatische schietstoelen voor mensen die blijven kletsen(…)’

  Toch wel voorzien van een parachute? 🤔

  1. jacob krekel

   ‘(…)automatische schietstoelen voor mensen die blijven kletsen(…)’
   Stiltecoupe ’s zo maken dat de mobiele telefoon er niet werkt zou al heel wat schelen.

 5. jacob krekel

  De B25 Mitchell is genoemd naar Billy Mitchell. De Amerikaanse generaal die in de 20-er jaren zijn tanden stukbeet op de institutionele traditionalistische traagheid van het militair establishment met zijn pleidooien voor de ontwikkeling van een onafhankelijke luchtmacht. Hij heeft pas na zijn dood gelijk gekregen.
  Als je met een toestel met die naam wilt blijven vliegen, moet je dat verhaal er bij vertellen.

 6. reest12

  Ik woon in Zuid-West Tilburg, acht kilometer van het vliegveld, en heb die B 25 ook heel duidelijk gehoord. Ik hoor ook regelmatig de Apaches. Gelukkig staan er in Gilze-Rijen geen F-16’s meer, want ik kon jarenlang horen wanneer het weer maandagavond was.

 7. Robbert

  Ik houd zelf helemaal niet van lawaai maar je kunt over alles gaan klagen. Die historische vliegtuigen vind ik al helemaal geen probleem (onlangs een hele dag lang boven Eindhoven en Best in het kader van de bevrijding van Brabant) en af en toe een oefenende Hercules of straaljager ook niet.
  Het grote probleem is de (tot voor kort) enorm toegenomen burgerluchtvaart. En de muziekherrie in restaurants.

  1. Rob Krabbendam

   Of van die oordoppen die stratenmakers gebruiken als ze zand of nieuw gelegde klinkers aantrillen… Worden ook gebruikt in het onderwijs (weet ik uit ervaring), voor kinderen die zich niet goed kunnen concentreren door hun kwebbelende mede-leerlingen.

  2. Leuk idee. Ik heb zo’n koptelefoon maar die vlakt achtergrondgeluid uit, niet de eigenlijke verstoring, die je beter hoort. Op maat gemaakte oordoppen zijn beter (en kosten maar de helft).

 8. Medellín, 7 oktober 2020

  @ Jona Lendering

  Ter ondersteuning van uw pleidooi voor aanpak van herrie-zonder-verzoek, graag nog de volgende kanttekeningen.

  1. Hans Nijland, die als B gymnasiast al excelleerde, is op precies dat onderwerp gepromoveerd in 2008 aan de TU Delft. Ik mag alle lieden die het gewicht van Jona’s opmerkingen bagatelliseren of belachelijk proberen te maken graag verzoeken deze dissertatie nog eens in zijn geheel grondig door te nemen.
  Bijgaand een korte aantekening van de hand van Hans.

  https://nsg.nl/file/207/

  2. Hier ter stede worden we zo langzamerhand helemaal tureluurs van de, uit pure armoede gedreven, ongevraagd uitgevoerde extreem luide straatconcerten, het liefst drie tegelijk en met enorme meer dan een meter hoge luidsprekers die met taxi’s aangevoerd worden, die bijna 12 uur lang per dag de secties van Medellín terroriseren waar men meent meer geld te kunnen vangen.

  Helaas zijn vele zangers die via de microphoon meedoen aan deze verschrikking, vals-zingsters of vals-zingers. Velen, waaronder ik, zijn blij dat we nu eindelijk na de alles (meer dan 50 % van de bevolking is hier volgens CEPAL 30 jaar in armoedesituatie terug gesmeten) vernietigende lock-down, weer buiten de stad mogen bewegen. Ik heb althans afgelopen weekend voor het eerst sinds maart drie nachten in een dorp ver van de stad onafgebroken doorgeslapen, elke nacht 10 uur.

  3. Een krankzinnigheid van de huidige tijd vormen voor mij, naast de door Jona genoemde categorieën, de ¨idioten¨ (ad literam) met herriemotoren en auto’s met bewust herrie-makende-uitlaatsystemen.

  Is de mensheid helemaal knettergek geworden, om WEL de reguliere auto-industrie te dwingen om auto’s, bussen, vrachtsuto’s en treinen fluisterstil te maken (zoals ze overigens in de jaren 1920 en 1930 al veelal waren..), maar de niet te noemen psychiatrische patiënten van de motorenindustrie totaal vrijlaten.. inclusief de auto-uitlaten industrie die zich op herrie freaks richten?

  Wat is dat voor een mensheid die miljarden investeert in het stil maken van auto’s, treinen, bussen én vliegtuigen (met zogenoemde hush-kits) maar de motoren industrie en de automotoren opvoerfanaten vrij baan geeft?

  Waar is de druk van de overgrote meerderheid van de bevolking die stilte eist en wenst, zoals de hedendaagse en toekomstige auto-industrie uit gedetailleerd toegepast marktonderzoek perfect begrepen heeft?

  b.à.v. toutes et tous jl

 9. M.C.J.W. van Gestel

  Van mij mag het vliegend erfgoed per direct uit de lucht.
  Voor mij een misselijk- ziekmakend snerpend geluid.
  Echt afschuwelijk.

  1. Daar sympathiseer ik mee. Ik hoop dat ze in Brabant een compromis vinden. Zo moeilijk kan het niet zijn, denk ik, om wat hoger te gaan vliegen: dan maken de piloten hun uren en hebben de vrijwilligers plezier van hun inspanningen, zonder dat mensen er veel last van hebben.

   Wat me opviel is dat het vliegtuig laag bleef vliegen. Dat is treiteren. Dat moet je niet doen.

   1. Misschien bleef de piloot laag vliegen om het publiek de kans te geven de B-25 te bewonderen? Als er met een bijzonder vliegtuig gevlogen wordt is ’t voor de spotters leuker als die kist goed in beeld komt. Als ze afhankelijk zijn van subsidie moeten ze ’t publiek iets kunnen bieden.

Reacties zijn gesloten.