Hunebed van de dag: D1 (Steenbergen)

Hunebed D1 bij Steenbergen

Hunebed D1, het op vier na noordelijkste hunebed in Nederland, bleek in gebruik als klimrek voor kinderen. Althans toen wij er waren. Ik kon de familie geen ongelijk geven: het is een fijne plaats om te picknicken.

Het grafmonument ligt wat hoger op wat Van der Sanden in zijn Gids voor de hunebedden aanduidt als “een deels verstoven dekzandhoogte”. Ik weet niet precies wat dat betekent, maar zanderig is het er zeker en het hunebed ligt ook wat hoger dan de ernaast gelegen onverharde weg. Het monument, dat ongeveer 11 ½ meter lang is en 3½ breed, is nooit wetenschappelijk onderzocht, dus wie weet wat we er nog te weten kunnen komen over de Trechterbekercultuur.

Uit Clerinx’ Een paleis voor de doden begrijp ik dat dit hunebed ook wel Calstenen genoemd is geweest, wat zoiets betekent als “de sprekende stenen”. Kallen is een oud woord voor kletsen (vgl. raaskallen). Je vermoedt dat er een spookverhaal bij zal hebben gehoord, maar ik ken het niet. Misschien hadden we het een halve kilometer verderop moeten vragen in het dorpje dat zijn naam “Steenbergen” dankt aan het grafmonument. Daar is namelijk een uitspanning waar je koffie of cola kunt halen, en doorgaans weten de mensen in zo’n dorpscafé wel welke verhalen er zoal de ronde hebben gedaan.

Voor het moment zet ik mijn geld op een sage over een herder die op een erkend christelijke feestdag besloot zijn schapen hier te scheren, werd gestraft met een enorm noodweer, besloot te schuilen in het hunebed en daar in de diluviaanse regens verdronk. Sindsdien spookt hij hier rond en bij volle maan kun je hem nog steeds horen roepen dat hij die schapen scheren zal, erkend christelijke feestdag of niet.

Het portaal van hunebed D1

Meer weten over de Trechterbekercultuur?

Google Earth: hier. Bezocht op 20 september 2020, fietsend van Groningen naar Wolvega.

Deel dit:

15 gedachtes over “Hunebed van de dag: D1 (Steenbergen)

 1. “een deels verstoven dekzandhoogte” lijkt mij overigens een ophoging van het dekzand die voor een deel weer weggesleten is. Zal je wel kunnen zien aan de opbouw van de lagen van de grond. Het hunebed stond dus hoog in het landschap, zoals zo vaak. Blijft de vraag of het verstuiven voor of na de plaatsing van het hunebed is gebeurd…

 2. Jeroen

  Weinig bekend feit; deze hunebed gaf óók zijn naam aan de inwoners van een land aan de noordgrens van Duitsland!

  1. FrankB

   Huh? Hier begrijp ik niets van. D1 wordt pas ruim 200 jaar geleden voor het eerst genoemd; dat land aan de noordgrens van onze oosterburen heeft zijn naam, als we bv. Shakespeare mogen geloven, toch een paar jaar eerder gekregen.

    1. FrankB

     Als ik hem zelf had gevonden had ik hem leuk gevonden. Maar helaas is doordenken ’s ochtends bij het ontbijt niet mijn sterkste kant.
     Dus +1.

Reacties zijn gesloten.