Gladiatrices en dwergen

Gladiatrices op een reliëf uit Halikarnassos (British Museum, Londen)

[Bijna iedereen heeft wel een idee van wat gladiatoren waren: Romeinse strijders die in arena’s als het Colosseum vochten om de bevolking te vermaken. Die kennis is meestal opgedaan in stripboeken als Asterix, Hollywoodfilms of tv-series. Daardoor zingen veel misvattingen rond over gladiatoren. Svenja Grosser-Fabian behandelt zes van die misverstanden. Het eerste stukje was hier.]

Gladiatrices en dwergen

Het staat vast dat er vrouwelijke gladiatoren zijn geweest, want we hebben daarvoor genoeg literair en archeologisch bewijs. Een punt van discussie is echter of ze vochten met blote borsten om zo het mannelijke publiek te prikkelen, zoals de geleerde Kathleen Coleman oppert, of dat zij vochten met een strophium (borstband), vergelijkbaar met die van de zogenaamde “bikinimeisjes” op het beroemde mozaïek uit Piazza Armerina.

“Bikinimeisjes” (Piazza Armerina)

Lange tijd geloofden geleerden dat keizer Domitianus gladiatrices liet vechten tegen dwergen in de spelen die hij ten tijde van de Saturnalia gaf. De Canadese geleerde Stephen Brunet bekeek de bronnen nader en kwam tot de conclusie dat het om afzonderlijke onderdelen van het programma was gegaan: een serieuze wedstrijd tussen gladiatrices en een boksshow tussen dwergen.

Literatuur

  • Brunet, Stephen: Female and Dwarf Gladiators, in: Mouseion XLVIII – Series III, Vol. 4, 2004, pp. 145-170.

[Svenja Fabian-Grosser is lid van re-enactmentgroep Ludus Nemesis en publiceerde dit oorspronkelijk op de beëindigde website Grondslagen.net.]

Deel dit:

Een gedachte over “Gladiatrices en dwergen

  1. Ben Spaans

    Culturen hebben moeite om dwergen serieus te nemen, blijkbaar…het was voor hen misschien wel veiliger…

Reacties zijn gesloten.