De Adelaars van Rome

De oudheidkundige die met de rug naar de boekenkast zit, heeft het hier wel eens gehad over stripverhalen over de oudheid. Daar is ook De Adelaars van Rome van Marini voorbijgekomen. Hierin groeit de Germaan Arminius op als gijzelaar in Rome en ontwikkelt een haat/liefde verhouding met de Romein Marcus, die zijn climax vindt in de slag in het Teutoburgerwoud die, zoals we weten, gewonnen is door Arminius en zijn Germanen.  

En nu is er een nieuw deel. Inmiddels is keizer Augustus overleden en hij is nog niet gecremeerd of de intriges rondom zijn opvolging barsten al los. Op pagina twee wordt opvolger Postumus al vermoord. Welkom terug in het oude Rome!  

Complotten

Marcus is nu gladiator en overwint natuurlijk al zijn tegenstanders, wat de aandacht trekt van de Romeinse elite, die hem in het prachtig getekende amfitheater zit te bewonderen. En hij raakt binnen de kortste keren betrokken bij al die complotten.

Zoals het hoort bij een strip die na een aantal jaren weer de draad oppikt, komt onze held ook weer in contact met enkele figuren die in de eerdere delen ook al voorkwamen. Waaronder enkele zeer verleidelijke vrouwen. Die Marcus weer in contact brengen met Arminius, want ook die blijkt zich schuil te houden in Rome omdat hij wapens wil kopen om de strijd tegen Rome voort te zetten en zijn eigen rijk te stichten samen met één van die verleidelijke vrouwen.

Artistieke vrijheid en historische betrouwbaarheid

Dit is natuurlijk artistieke vrijheid van de auteur, die er ook voor zorgt dat je de vorige delen weer terug wilt lezen om te zien hoe het ook alweer zat. Maar dat Germanicus plannen maakt om een tegenaanval tegen de Germanen in te zetten, dat is dan weer wel historisch correct. En hij nodigt Marcus uit om mee te gaan. 

Zo is het nieuwe deel van de serie weer de bekende mix van actie en seks, heldendom, verraad en complotten, verpakt in een sfeervolle en krachtige tekenstijl. Wie van de serie houdt zal zeker plezier beleven aan dit nieuwe deel, dat een open einde heeft. We kunnen er dus op rekenen dat de veldtocht van Germanicus de basis zal vormen voor volgende delen. Ik zie er naar uit! 

***

Een gastbijdrage van Frans Buijs. Dank je wel Frans!

Deel dit:

4 gedachtes over “De Adelaars van Rome

  1. Dirk Zwysen

    Inderdaad een knappe reeks. Het bloot is soms wat gratuit, meer ook dan in bijvoorbeeld Murena.
    Murena (ten tijde van Nero) en Apostata (Julianus) zijn ook sterke reeksen. Alex Senator is mooi getekend en onderhoudend maar, in navolging van de oorspronkelijke Alex, met meer gefantaseerde elementen. Opvallend is hier ook de andere toon dan de gewone Alex. Iedereen is cynischer geworden, Alex en Enak uit elkaar gegroeid.
    Andere boeiende reeks over de oudheid: Vae Victis (Gallische Oorlog).

  2. Ben Spaans

    Alex Senator is echt wel even wennen als je de klassieke Alex gewend bent.
    Er is ook een jeugdversie van Alex, maar die is weer erg ‘raar’ getekend zeker als je de klassieke Alex…

  3. Deel VI snel aangeschaft. Helaas lijkt Enrico Marini met 7 jaren te lang gewacht te hebben met dit vervolg. Het verhaal loopt als voorheen, maar de kwaliteit van de tekeningen is een heel stuk minder. 🙁

Reacties zijn gesloten.