Cypriotisch badhuis

Het is geloof ik geen geheim dat ik Cyprus prachtig vind. Het heeft een prachtig landschap, er zijn wouden, er is altijd weer de zee, er hangt steeds een geur van Mediterrane kruiden, je kunt dwalen door de ruïnes van Enkomi, Salamis en Pafos, in afgelegen valleien liggen beeldschone Byzantijnse kerkjes en in de steden zijn kruisvaarderskastelen en -kathedralen. Er zijn havensteden, er is in Nicosia een Cyprusmuseum. Sommige mensen spreken Grieks, anderen spreken Turks, weer anderen spreken Engels omdat de Britten een basis aanhouden met het oog op het Suezkanaal. In al zijn verdeeldheid is Cyprus een wonder.

Cyprus is een samenvatting van de hele oude wereld, van de Steentijd via de Brons- en IJzertijd, via een klassieke en een hellenistische periode, via de Romeinse tijd en de Late Oudheid tot en met de komst van de islam. En altijd weer: contacten met alle windstreken: het Nabije Oosten, Egypte, Griekenland, Anatolië. Geef Cyprioten de kans te handelen met die gebieden en het eiland bloeit, artistieke elementen uit al die culturen vermengend. Egyptische kapitelen in een Griekse tempel, dat soort dingen.

De aloude koninkrijkjes waarin Cyprus eeuwenlang verdeeld was geweest, kwamen eerst allemaal in handen van de Perzen en vervolgens van de Ptolemaiën, die ze verenigden onder één gouverneur in Nieuw Pafos, de strategos, “generaal”. Dat is een militaire titel, want Cyprus was, net als Koile Syrië en de Cyrenaica, een van de gebieden van waaruit een aanval op het Ptolemaïsche Egypte viel te ondernemen. De stichter van het Ptolemaïsche Rijk, Ptolemaios I Soter, had die gebieden dan ook bezet.

De handel met Egypte bloeide als nooit te voren. De Cyprioten leverden hout, graan, koper en andere ertsen en kregen in ruil Ptolemaïsche munten, die een ongebruikelijk gewicht hadden en het makkelijkste vielen uit te geven aan importen uit Egypte. Allerlei kleinkunst dus, gevonden in Cypriotische graven, maar de Cyprioten gaven hun geld ook uit om specialisten uit Alexandrië te laten komen.

Het badhuis hierboven fotografeerde ik in Amathous, een Griekse stad vlakbij Limasol aan de zuidkust van het eiland. Het is rond, met allerlei kleine badkuipen in een kring. Dit is een Noord-Afrikaans type badhuis, dat ik bijvoorbeeld ook heb gezien in Kyrene. Amathous heeft dus een keer een architect laten overkomen uit Alexandrië. Het is een simpel voorbeeld van de eindeloze culturele kruisbestuiving die Cyprus maakt wat het is: het fascinerendste eiland ter wereld.

[Op 11 oktober begint in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een expositie over Cyprus, Eiland in beweging. Omdat het vreemd genoeg niet mogelijk is gebleken dit interessante badhuis neer te leggen aan het Rapenburg, heb ik er maar een blogje aan gewijd.]

Deel dit:

10 gedachtes over “Cypriotisch badhuis

 1. FrankB

  “het fascinerendste eiland ter wereld.
  Niet om ook maar iets af te dingen op Cyprus, maar ben je al eens op Malta geweest? Op dat eiland (eigenlijik meervoud – Gozo zou ik ook mee moeten rekenen) vind je ook bouwwerken ouder dan de Egyptische pyramides en Stonehenge. Maltees is een Semitische taal en wordt met een Latijns alfabet geschreven. De naam van de christelijke god in die taal is Allah.

  1. Stephan

   Bedankt Jona zal ;ijn best doen = wat :alta betreft heb ik ook een paar van die zeer oude bouwweken bezocht = ;in verstand wilde niet ;ee =heb dan ;aar zoveel ;ogelijk trachten te voelen = net voor zo een plaats waren schuilhokjes gebouwd van waaruit ;en ;assaal de trekvogels afschoot =nu verboden door Europa= ;aar een paar ;eters verder waar geen ;ensen ;eer ko;en staan er nog verdoken = wat hebben al die duizenden jaren ons dan bijgebracht= wat leren we dan van zulke plaatsen als we niet begrijpen dat we allen hetzelfde leven in ons dragen.

   1. Stephan

    Op een paar honderd ;eters in zee zie je daar ook nog de resten van een rots uit het water steken=de Britten hebben deze rots gebruikt o; hun wapentuig op uit te oefenen = zo dichtbij=waren die Britten dat zo onwetend.

 2. Leuke blog!
  Hoe deed men dat met het water nadat je klaar was met badderen? Ik neem aan telkens schoon water, allerlei personeel voor diverse taken. Ik neem aan dat de boel ergens moest worden opgewarmd etc. Een hele toestand lijkt mij.

Reacties zijn gesloten.