Van 2005 tot 2020 vatte ik het online beschikbare oudheidkundige nieuws elke maand samen en mailde dat als de Livius Nieuwsbrief naar een groeiend publiek. Uiteindelijk waren er 7900 abonnees, maar de kwaliteit van de samengevatte berichten was abominabel. Rond 2014 constateerde ik dat 40% van de online-artikelen fouten bevatte die de betrokken wetenschappers herkend behoorden te hebben. Het duurde daarna nog zes jaar tot bij mij het kwartje viel: door die informatie te delen, zelfs als ik aangaf dat het onzin was, was ik medeplichtig aan de academisch desinformatie. Dus stopte ik ermee. De oudheidkunde gaat kapot, zeker, maar het hoeft niet door onze handen te gebeuren.
Hieronder vindt u een van de nieuwsbrieven. Veel links zijn inmiddels verouderd.
LIVIUS’ EIGEN NIEUWS
Op de Livius-site: de Numidische leiders Gulussa en Micipsa. Op de blog: een Fenicisch scheepswrak bij Gozo, Odysseus en Polyfemos, de Kroisos-vaas in het Louvre, wanneer een unprovenanced document wél mag worden uitgegeven, wat Vergilius wist over de Rijnmonding, het graf van Marcus Mallius. Plus: antiquarisme.
======================================
HET MOOISTE VAN DE MAAND
In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer beelden van de berg Olympos.
======================================
EGYPTE
Bizar onderzoek naar het stemgeluid van een mummie. Dus niet naar de stem van een oude Egyptenaar, maar naar de stem die een dode gehad zou kunnen hebben. Commentaar één, commentaar twee.
Je moet even een Spaanse krant lezen, maar dan heb je ook iets: de onvermijdelijke doctor Zahi Hawass denkt dat het graf van Kleopatra is verzwolgen door de zee en heeft het vervolgens over allerlei andere koningsgraven.
En verder: Tuna el-Gebel (meer), Thebe en meer gesleep met mummies.
=====================================
HET OUDE NABIJE OOSTEN
In het noorden van Irak zijn Assyrische reliëfs ontdekt (meer).
En verder: een oer-, oeroud mozaïek in Usakli Hoyuk, Damiyah en een zonnetempel in de Verenigde Arabische Emiraten.
======================================
DE OUDE GRIEKEN
Op de website van de VCN: er geen iota van snappen en de betekenis van Hermafroditos.
En verder: Epidauros, Malia, Pafos, Sikyon en een nieuwe aflevering in de Elgin-soap.
======================================
ROME EN ZIJN RIJK
Een zevende/zesde-eeuws wagengraf uit Picenum in Italië.
In de stad zelf: het gouden huis van Nero en de Torlonia-collectie.
In Armenië is de door keizer Trajanus aangelegde waterleiding van Artaxata (Khor Virap) geïdentificeerd.
Twee lugubere bericht over de slachtoffers van de Vesuviusuitbarsting die Herculaneum verwoestte. Hun hersenen werden glas als ze niet verdampten.
En verder: Hadrianopolis in Pontus, Romeinse make-up, wat er ligt onder de Hagia Sofia en restauratiewerkzaamheden in Palmyra.
======================================
BENOORDEN DE ALPEN
Een kolossale muntschat op het eiland Jersey. De datering suggereert een samenhang met de Romeinse aanval op Gallië.
Als archeologen een Romeinse fresco vinden, bestaat die meestal uit allerlei kleine fragmenten. Een immense puzzel dus. In Bliesbruck-Reinheim worden nu digitale technieken geprobeerd om die puzzel te leggen.
Geschiedenis leidt, als het goed is, tot inzicht. Je ontdekt dat het vroeger anders was, merkt dat het schuurt met je eigen ideeën, concludeert dat het ook op een andere manier kan en dat je eigen opvattingen plaats- en tijdgebonden zijn. Zo win je aan inzicht. Het is het tegengestelde van beleefbaarheid, waarbij je het verleden ondergeschikt maakt aan het eigen gelijk van het heden. Uw redacteur krijgt koude rillingen als er een archeologisch belevingspunt komt en een Romeins experience center.
Het maandelijkse lijstje uit Groot-Brittannië: Chester, Colchester, Newport .
En verder: de Heuneburg, Kessel, Rodez, Venlo.
======================================
ISRAËL, JODENDOM EN CHRISTENDOM
Dit is interessant. We weten welbeschouwd niet zo heel veel over schrijfcultuur van Israël in de IJzertijd, terwijl aannames daarover belangrijk zijn voor de reconstructie van de regering van Saul, David en Salomo. Als weinig mensen schreven, is de kans klein dat het eind zevende eeuw v.Chr. geschreven bijbelse verhaal betrouwbaar is, en als de schrijfkunst in brede kringen bestond, is dat andersom. Onderzoek naar de schrijfcultuur in de stad Samaria is dus belangrijk. Uitkomst: de bureaucratie was niet heel groot en de geletterdheid begon pas later.
En dat betekent dus ook, dat we de claim dat de mijnen van koning Salomo zijn gevonden, meteen valt te typeren als aandachttrekkerij. Er was mijnbouw. Dat is voldoende interessant.
Een van de grote vragen is hoe het christendom is beland in Egypte en Soedan. Het gebied was in de tweede tot en met achtste eeuw tot een soort fabriek van nieuwe ideeën, maar we weten simpelweg niet hoe het er kan zijn gekomen, al is aannemelijk dat een netwerk van joodse gemeenschappen een rol zal hebben gespeeld. Nieuw licht op de zaak is er vanuit Beta Samati, waar het nieuwe geloof voet aan wal zette in oostelijk Afrika.
En verder: Horvat Tevet, een Byzantijns klooster in Spanje en een blogger in Jeruzalem.
======================================
PAPYROLOGIE IN DE PROBLEMEN
Samenvatting hier. Niets om blij van te worden.
======================================
OVERIG
In het RMO was een symposium over gestolen erfgoed. En dat gebeurt nu dus op industriële schaal.
Hoe weten archeologen waar ze moeten graven? En waar botst archeologie op andere belangen?
Artikel over het voortleven van de antieke cultuur in de Arabische wereld.
En verder: de griezelige populariteit van Göbekli Tepe, bronsgieten, de verspreiding van de olijfboom, een Iberische gran señor bij Jaen, de purperhandel rond Djerba en waterbeheer rond Petra.
=====================================
OUDHEIDKUNDIGE ZELFTRIVIALISERING & ANDER SLECHT NIEUWS
De Oudheid is natuurlijk helemaal niet interessant en moet dus worden opgehypet. Onze maandelijkse collectie van het ergste van het ergste.
Aandachttrekkerij: nee, de schedel van Plinius de Oudere is niet gevonden.
Breng nooit één keer iets naar buiten als je ook twee keer naar fondsen kunt hengelen: de Amazones hebben echt bestaan als steppenomaden (en dat weten we ook alweer dertig of veertig jaar).
Onzinnige vergelijkingen: Boris Johnson als Alexander de Grote (Advies: lees nog even welke vergelijkingen zinvol zijn.)
Verkeerde frames: “het eerste”, “het Pompeii van”. Je kunt ook gewoon zeggen dat je een wiel heb gevonden.
Verkeerde frames: “kind doet archeologische ontdekking”. Die Griekse inscriptie zélf is immers helemaal niet belangrijk.
======================================
BOEKEN
De boekenrubriek in de Livius Nieuwsbrief wordt verzorgd door Roel Salemink van de Amsterdamse Athenaeumboekhandel, die u de boeken snel zal leveren als u gebruik maakt van de onderstaande links.
Zojuist verschenen in de befaamde Baskerville-reeks De Republiek of de Dood. Philippicae en Brieven van Cicero (vertaling John Nagelkerken) waarin de redevoeringen van Cicero zijn opgenomen waarin hij ageert tegen de monarchistische neigingen van Marcus Antonius na de moord op Julius Caesar. Op 24 maart verschijnt in dezelfde reeks Macht en Moraal. Nagelaten werk van Cornelius Nepos (vertaling Diederik Burgersdijk, Peter Burgersdijk en Richard Haasen) en is alvast te reserveren.
Origen van Alexandrië schreef rond 220 een tekst over het christendom die nu is vertaald als On First Principles door John Behr. Ten tijde van verschijnen was het al controversieel, maar ook later was het voer voor veel discussie in de vierde eeuw toen het in het Latijn werd vertaald door Rufinus en in de zesde eeuw.
De Nederlandse archeoloog Assien Bohmers werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de nazi’s en dook zelfs op in de entourage van Heinrich Himmler, werd na de oorlog aan de Rijksuniversiteit Groningen aangesteld en wordt in verband gebracht met vervalsingszaken. Archeoloog Arnold Carmiggelt promoveerde op zijn biografie ‘Geheimzinnigheid is zijn fort’. Assien Bohmers 1912-1988.
Buried by Vesuvius – The Villa dei Papiri at Herculaneum geschreven Kenneth Lapatin is de tentoonstellingscatalogus in het J. Paul Getty Museum over één van de meest onderzochte archeologische sites in de wereld. Bij dezelfde uitgever verscheen ook Herculaneum and the House of the Bicentenary – History and Heritage over de site van Herculaneum en het House of the Bicentenary in het bijzonder.
======================================
INTERNET
Zoals je wel vaker denkt: waarom is dat er nog niet? Een website om Babylonische kalenderdata en onze eigen kalenderdata om te rekenen.
======================================
EN TOT SLOT
… bedacht uw redacteur dat werelderfgoed wil zeggen dat je je verbonden kunt voelen met iemand uit Jemen die je nog nooit hebt ontmoet.
Toota witharsechwanoo!
“de betekenis van Hermafroditos”
Doet me iets beseffen: dezelfde malloten, die zwaar onder de indruk zijn als de Boreale Voorvechter potjeslatijn spreekt en een uil van Minerva als huidier heeft zijn sterk gehecht aan starre en volledig on-Griekse genderdichotomie: man, vrouw, andere smaken zijn er niet.
“a disk identifying the exact spot where Emperor Justinian I once stood in the gigantic cathedral”
Oh, dat vind ik nou sensationeel. Al vind ik “belangrijkste en machtigste” een tikkeltje overdreven. Komt misschien omdat ik een zwak heb voor Keizerin Irene, die zo keurig een Frankische omhooggevallen parvenu (….. de Grote) op zijn plaats zette. Maar dat is een spijker op laag water.
“beleefbaarheid, waarbij je het verleden ondergeschikt maakt aan het eigen gelijk van het heden”
Kun je hier eens een stukje aan wijden? Want ik zie niet hoe de Drentse boerderij en het Cuijkse belevingscentrum (al maakt het gebruikte Engels mij wantrouwend, want marketing) enig eigen gelijk moeten demonstreren. Wat is het verschil met Archeon?
“de geletterdheid begon pas later.”
Ik denk dat je dit moet toelichten. De geletterdheid was gedurende de Oudheid nooit ergens hoger dan 10% (5% is waarschijnlijk nauwkeuriger), dus ik weet niet wat je hier in gedachten hebt.
Keizerin Irene – het zou je moeder maar zijn…😒
Of Keizer Karel je vader.
Nogal dwaze suggestie.
Maar meneer B, u weet toch dat deze Irene haar eigen zoon blind liet maken om maar door te kunnen gaan als keizerin?
“BENOORDEN DE ALPEN”
[…]
“En verder: … Venlo.”
Oeps, heeft dit bericht over Venlo nu nog nieuwswaarde???
Het wekte meteen mijn achterdocht.
Helaas heeft Archeologieonline.nl de onhebbelijkheid om de nieuwsberichten niet te dateren.
De enige manier om de publicatiedata van berichten te achterhalen is scrollen door de overzichtpagina’s van de nieuwsberichten.
Voor dit bericht over Venlo moet je héééél wat pagina’s terug om te ontdekken dat het gepubliceerd is op 30 sept. 2011 !!
Zie hier: https://archeologieonline.nl/nieuws?page=216
(Het paginanummer zal uiteraard veranderen als het totale aantal nieuwsberichten toeneemt.)
Hier is een bijbehorend bericht van 29 sept 2011 op de website van de regionale zender L1:
https://l1.nl/merovingische-hutkom-gevonden-in-blerick-121674
Je merkt het: ik ben door het systeem ook op het verkeerde been gezet.