Nehemia (bis)

Jeruzalem, met een muurfragment dat van Nehemia zou kunnen zijn

Een tijdje geleden blogde ik over Nehemia, de Joodse leider die in de Perzische tijd Jeruzalem herbouwde.  Aanvankelijk werkte hij aan het hof van koning Artaxerxes I Makrocheir (r.465-424), die hem echter in 446 v.Chr. naar Juda stuurde. In mijn stukje wees ik erop hoe ontzettend goed het optreden van Nehemia past in de Mediterrane wereld van die tijd.

Ik vertelde ook over de stadsmuren die hij bouwde. Daarvan kan op dit moment geen steen met zekerheid worden geïdentificeerd, maar het Tempelterras bestaat uit verschillende stukken muurwerk en in het oosten is een verschil aan te wijzen tussen het steenwerk uit de tijd van koning Herodes de Grote en steenwerk dat veel ouder is. Dat laatste lijkt op muren uit de havensteden Sidon en Byblos, de bases van de Perzische vloot, al kan het ook dateren uit de hellenistische tijd. Ik toonde daarvan destijds een foto, maar kreeg gisteren van mijn evangelische vriend Jan-Pieter van de Giessen een veel betere. Zie boven.

Let ook op het niet uitgegraven deel rechtsonder het met rood omlijnde stuk muur. Als hier ooit een opgraving zal plaatsvinden, kunnen we wellicht weten hoe oud de stenen erboven zijn.

Er is nog iets interessants te zien op de foto. Links ziet u de Al-Aksa-moskee, met de grijze koepel. Daarvoor ziet u een kleine gele dragline geparkeerd staan. Die dingen vormen de inzet van een nare controverse. Het andere islamitische heiligdom op dit terras, de Rotskoepel, staat ruwweg op de plek waar ooit de joodse tempel heeft gestaan. Het tempelterras is daarom archeologisch waardevol. Veel Palestijnen hebben daarover een – hoe zeg ik het netjes? – nogal opvallende mening, namelijk dat de tempel ergens anders heeft gestaan. Er zit dus geen onvervangbaar archeologisch materiaal in het terras en je kunt er met draglines kabels leggen en geulen graven. U kunt zich voorstellen dat archeologen, joods of niet, daar slapeloze nachten van hebben.

Een gedachte over “Nehemia (bis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s