De musea gaan weer open

Constantijn (munt uit Museum Valkhof, Nijmegen)

Op een dag in de niet zo verre toekomst zal de rijksarchivaris het embargo opheffen dat ligt op de notulen van het beraad van het Derde Kabinet Rutte. Als ik dan nog leef zou ik wel willen weten hoe de vergadering heeft plaatsgevonden waarbij de ministers besloten dat de musea dicht moesten. We weten inmiddels dat een deel van de aanwezigen strenge coronamaatregelen wilde, dat een ander deel meende dat de maatregelen té streng konden zijn, dat het kabinet toch daadkracht wilde uitstralen en dat dus maar werd besloten dat de culturele sector op slot moest.

De minister van Cultuur schijnt niet bij de beraadslagingen aanwezig te zijn geweest. Waarom ze niet is opgestapt toen ze moest vernemen dat anderen beslissingen namen over wat toch haar beleidsterrein was, is me niet duidelijk. Vandaar dat ik zo benieuwd ben naar de vergaderstukken.

Ik zal niet klagen dat ik mijn cursussen niet kan geven, want ik heb zo de tijd gehad om de groepsblog op te zetten. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Maar als je een museum bent, is het wel zuur. Geofferd omdat een verdeeld kabinet een maatregel nemen moest. De musea zijn drie, vier miljoen aan inkomsten misgelopen, wat dubbel wrang is al je weet dat het kabinet het tienvoudige over had om de vuurwerkbranche te compenseren.

***

Maar goed. De musea gaan vandaag (19 november) weer open.

Als u in Zuid-Limburg bent, fiets dan eens naar Heerlen. Het Thermenmuseum vernieuwt zich. Ik heb er al eerder over geschreven en zal nog bloggen over de laatste vernieuwingen. (Het Maankwartier in Heerlen is trouwens ook mooi.)

Als u in Nijmegen bent, rijd dan naar het Valkhof. Het is na enkele moeilijke jaren gered, begrijp ik. Iets later dit jaar is ook Orientalis weer open. Ik heb er een zwak voor: het is enerzijds een museum over de oorsprong van de drie grote monotheïstische godsdiensten en anderzijds een monument voor de Europese ontdekking van het Ottomaanse Nabije Oosten.

Ben u een Utrechter, wandel dan eens binnen bij DomUnder en bij Castellum Hoge Woerd. Allebei verdraaid mooi. Fiets verder naar Archeon.

Woont u in Zuid-Holland, dan is er het Rijksmuseum van Oudheden. Mooie exposities: glas, het Romeinse Rijnland en voor de kinderen Toetanchamon. Ik heb die laatste nog niet gezien maar het zal goed zijn. Op zaal is momenteel de restauratie van de sarcofaag van de Dame van Simpelveld.

Voor Amsterdammers is er het Allard Pierson-museum, net verbouwd. Ik vind het jammer dat ik er al een paar maanden niet ben geweest.

Oudheden zijn er ook te zien in het Fries Museum en het Drents Museum (al geloof ik dat de archeologische afdeling momenteel is gesloten). In Ezinge en in Hogebeintum. In het Museon in Den Haag. En er zijn tientallen, honderden andere musea, ook bij u in de buurt. Als u niet kunt, word dan lid van de vriendenvereniging van een museum, of maak gebruik van het online-aanbod van de musea (zoals).

Maar laat dit kabinet merken dat de culturele sector u dierbaar is.

Deel dit:

16 gedachtes over “De musea gaan weer open

  1. Niet helemaal. Ze is Hoofd Bijzaken op het ministerie van Onverrichte Zaken en daar valt tegenwoordig ook de cultuur onder. Vandaar dat ze, toen iedereen riep dat er iets voor de culturele sector gedaan moest worden, wekenlang bleef volhouden dat het “helaas een verloren seizoen is” en dat ze dat natuurlijk onmogelijk kon gaan lopen compenseren.

 1. Cerridwen

  Met alle respect Jona, maar als alle ministers zouden opstappen omdat er in het kader van corona een maatregel is genomen die schadelijk is voor een sector die onder het ministerie valt, hadden we nu geen kabinet meer over.

  Bovendien, als al die sectoren en ministers wél hun zin hadden gekregen, hadden we nu een enorme gezondheidsramp gehad, omdat we dan de verspreiding van het virus niet hadden kunnen beteugelen.

  Een van de problemen op het moment is juist dat alle ministers voor hun eigen sector uitzonderingen willen.

  Ja, je kan discussiëren over de maatregelen, er zitten flinke inconsistenties in en de manier waarop de afweging tussen belangen en sectoren tot stand komt is niet altijd even fraai.

  Dus opkomen voor de cultuursector is prima en terecht, maar probeer wel het grote plaatje te blijven zien, en voorzichtig te zijn voor al te grote woorden. Uiteindelijk is het virus de schuldige van de financiële problemen van musea, niet de minister.

  1. Met alle respect, Cerridwen, maar volgens mij maakte Jona een heel ander punt dan dat een minister zou moeten opstappen ‘omdat er in het kader van corona een maatregel is genomen die schadelijk is voor een sector die onder het ministerie valt’. Een punt dat je mag betwisten en misschien wel kunt weerleggen, maar niet met dooddoeners als ‘dat je het nou eenmaal nooit iedereen naar de zin kunt maken’.

  2. Met alle respect, Cerridwen, maar door de incompetentie van deze regering is de gezondheidsramp in Nld. toch al enorm. Volgens de officiële cijfers heeft Duitsland anderhalf keer zoveel coronadoden als Nld. Vermoedelijk heeft Nld. er in werkelijkheid bijna evenveel, op een bevolking die meer dan vier maal zo klein is.

   “maar probeer wel het grote plaatje te blijven zien”
   Goed idee. Begin eens met op te zoeken hoeveel miljarden steun multinationals hebben gekregen en hoeveel het MKB en de culturele sector. Want daar schrijft u geen woord over.

   1. Cerridwen

    Het is wel bijzonder dat je mij erop aanspreekt dat Duitsland het beter doet dan Nederland. Jona is immers degene die pleit voor minder maatregelen en dus een hogere verspreiding van het virus. Nu kan je je afvragen hoeveel sluiting van de musea daar nu precies aan toevoegt; het zullen er in elk geval niet minder zijn als je ze open laat.

    (en vraag je af, komt de cultuursector er nou echt zo slecht van af? Ze zijn gespaard bij het pakket in oktober (in tegenstelling tot bijv de horeca), ook sport en pretparken zijn tegelijk met de musea aan banden gelegd (dus zo’n uitzondering zijn de musea niet), ze mogen nu weer open (in tegenstelling tot zingen in koren, dat blijft verboden).

    “Begin eens met op te zoeken hoeveel miljarden steun multinationals hebben gekregen en hoeveel het MKB en de culturele sector.”
    Je zou een punt hebben als Jona zou hebben gepleit voor meer steun voor de cultuursector in plaats van om de culturele sector open te houden (terwijl niet nader gespecificeerde andere sectoren dan maar gesloten hadden moeten worden?).

    Het is sympathiek dat Jona oproept om culturele instellingen te steunen, maar dat kan je ook doen zonder op te roepen tot aftreden van de minister.

    1. “Jona is immers degene die pleit voor minder maatregelen en dus een hogere verspreiding van het virus.”

     Ik vind het knap dat jij een totaalvisie op het coronabeleid uit het stuk hebt kunnen destilleren. Ik heb zelf de indruk dat de schrijver zowel met de motieven van voorstanders van strengere maatregelen als met die van de tegenstanders kan meevoelen. Hij heeft alleen minder geduld met verkiezingsretoriek en cultuurvijandige maatregelen voor de bühne. Als je eindelijk klaar bent met het vechten tegen zelf opgetuigde stropoppen, kunnen we daar misschien nog eens een discussie over voeren.

     1. “Jona is immers degene die pleit voor minder maatregelen en dus een hogere verspreiding van het virus.”

      Hoe je iemand die zich tot Utrechters richt voor een Utrechts museum, tot Limburger voor een Limburgs museum etc in de mond kunt leggen dat hij pleit voor minder maatregelen, is me onduidelijk. Het trof me dat hij zo aangaf dat we niet te ver moesten reizen en ook attendeerde op het digitale aanbod.

 2. Robert

  Orientalis is ook gesloten, pas eind december gaan ze weer even open voor het Feest van Licht. Hoop ik.

 3. “weet dat het kabinet het tienvoudige over had om de vuurwerkbranche te compenseren”
  Volg de geldstromen en het is volkomen duidelijk waar de prioriteiten van deze regering liggen: niet bij het familiebedrijfje om de hoek en ook niet bij de zorg.
  Ik had er nog mee kunnen leven – immers alleen bij de CU is af en toe een streven naar sociale rechtvaardigheid te bespeuren – als deze regering een plan had om de pandemie onder controle te houden ipv steeds weer achter de feiten aan te lopen. Laat ik er nog eens aan herinneren dat het aantal besmettingen per dag al op 17 augustus jl de 500 overschreed. Dat was het begin van de tweede golf. Vanaf die dag was de enige resterende vraag hoe hoog de piek zou komen te liggen.
  Alleen heeft na tientallen jaren onderwijswanbeleid ook in de regering de meerderheid geen kaas gegeten van exponentiële functies en statistiek (laat staan S-krommen en normale verdelingen). Daarom is mijn voorspelling: als straks de derde golf er aan komt – bedenk dat het dan verkiezingstijd is – zullen de musea weer dicht moeten als het te laat is.

 4. Dirk

  En wij ons in België maar druk maken omdat onze verkozenen er pas na 13 maanden, waaronder een half jaar covid, in slaagden een federale regering te vormen. Gelukkig is cultuur een Vlaamse bevoegdheid, en de Vlaamse regering zal…ach nee, laat maar.

 5. Roger Rymen

  Als 80-jarige, en dus risicopersoon, ben ik zeer tevreden dat België 3 weken geleden zeer strenge coronamaatregelen heeft doorgevoerd dank zij de druk van virologen en aanverwante wetenschappers en de capitulatie van de politiekers. Het was ooit anders. Alle indicatoren hier dalen nu sinds enkele dagen ruim sterk maar de maatregelen blijven (gelukkig) van kracht om een derde (Kerstmis?)-golf zo mogelijk te vermijden. En als de musea hier spijtig genoeg daarom dicht moeten blijven, dan is dit maar zo.

  1. Frank Mélotte

   Direct aansluitend bij de oproep van Jona, behalve musea bezoeken kan je van de meeste musea een ‘vriend’ worden. Zowel financieel als moreel een sympathieke wijze van steun uitspreken.

Reacties zijn gesloten.