Dode walvis

Walvis op een gevelsteen (Elleboogsteeg 12, Amsterdam)

Om onheil te voorkomen mag geen moeite ons teveel zijn. Ofschoon ik niet geloof in voortekens, attendeer ik u er, nu er bij Burgh-Haamstede een bultrugwalvis is aangespoeld, toch even op dat de Romeinen een gestrande walvis beschouwden als een extreem slecht voorteken. In de winter van 17/16 v.Chr. spoelde zo’n dier aan op de kust van wat vermoedelijk Vlaanderen is geweest. De Grieks-Romeinse geschiedschrijver Cassius Dio weet er meer van:

Het gedrocht was zeven meter breed en drie keer zo lang, leek op een vrouw (behalve wat het hoofd betreft) en was vanuit de Oceaan op de kust gestrand. (Romeinse geschiedenis 54.20)

Dio voegt dat dit zijns inziens een zeer duidelijke waarschuwing was geweest. Het voorteken ging inderdaad al snel in vervulling. Grappig genoeg stipte ik die gebeurtenis onlangs aan toen ik schreef over het Vijfde Legioen Alaudae. Marcus Lollius, de gouverneur van Belgica, kreeg namelijk te maken met een inval van Sugambriërs, Usipeten en Tencteren. Hij trok ze tegemoet en werd verslagen, waarbij het Vijfde zijn adelaarstandaard verloor. Lollius wist de situatie echter te normaliseren voordat een ijlings uit Rome vertrokken keizer Augustus arriveerde.

We kennen meer verhalen over Romeinse walvissen. Er is eens een dier aangespoeld bij Ostia. Men stelde de botten later op in het Colosseum. Ik citeerde al eens het verhaal van een Byzantijnse walvis.

Bien. Er ligt nu dus een walvis op het strand van Schouwen. U bent gewaarschuwd.

Deel dit:

4 gedachtes over “Dode walvis

  1. Dirk Zwysen

    In het MAS worden een reusachtig schouderblad en dito rib bewaard die men in vroeger eeuwen in het stadhuis tentoon stelde. Wetenschappers, met hun onhebbelijke neiging tot onttovering, beweren dat het miljoenen jaren oude walvisbeenderen zijn. Toch kunnen de botten gemakkelijk gedateerd worden tussen 58 en 52 v. Chr.
    Het gaat immers overduidelijk om het skelet van Druoon Antigoon, de reus die verslagen werd door Caesars officier Silvius Brabo.

  2. In de oudheid stranden er ook weleens walvissen op de kust.

    En dat terwijl bioloog Guido Keijl van Naturalis volgens de NOS beweert : “Voor 2003 is er nog nooit een stranding geweest van een bultrug”

  3. ‘Het’ strand van Schouwen is wat vaag, maar ook de plaats (Burgh-Haamstede) zou dat maar deels verbeteren want die plaats is aan drie kanten voorzien van een strand. Ik kwam er langs maar er waren geen horden belangstellenden te bekennen.

Reacties zijn gesloten.