Oudheidkunde is een wetenschap

Dat was grappig. Ik was zondag naar de intocht van Sint-Nikolaas geweest en toen ik thuis kwam lag er voor mijn deur zomaar een doos met daarin vijftien exemplaren van mijn nieuwe boek. Ik verwachtte de auteursexemplaren pas later, dus dit Sinterklaascadeau was een aangename verrassing.

Oudheidkunde is een wetenschap

Oudheidkunde is een wetenschap gaat over dat wat de oudheidkundige wetenschappen maakt tot wetenschappen. Ik sprak erover met een stuk of veertig onderzoekers uit Nederland, België en Duitsland. In het boek leg ik eerst uit dat het tijdperk tussen 3000 v.Chr. en 650 na Chr. een eigen karakter heeft waar het centrale kentheoretische probleem, dataschaarste, als automatisch uit voortvloeit. Ik vertel verder dat de dagelijkse wetenschappelijke praktijk reageert op het heden en dus steeds nieuwe vragen stelt en nieuwe inzichten biedt. In diezelfde dagelijkse praktijk groeit het databestand. Soms spectaculair, al hebben we zelfs dan te weinig data.

De dynamiek zit echter niet in de dagelijkse wetenschap. Ze zit in nieuwe technieken die nieuwe soorten inzicht opleveren. Naast archeologische prospectie en oudheidkundig klimaatonderzoek zijn dat digitale paleografie en de manier waarop de DNA-revolutie de uitleg van de antieke cultuur, met name teksten, verandert. Of zou moeten veranderen. Tot slot ga ik in op de vraag hoe het publiek hierover meer kan vernemen.

Afgaand op mijn onverwachte Sinterklaascadeau is het boek nu dus gedrukt. Het zal deze week dus wel aankomen in de winkels. Anders volgende week, maar in elk geval voor Sinterklaas.

Bijeenkomsten

Er zijn twee bijeenkomsten. Geen boekpresentaties waarbij de auteur iets voorleest, wat vragen beantwoordt en dan gaat zitten signeren. Met een dergelijke presentatie plaatsen we, als ik zo onbescheiden over mijn boek mag spreken, het licht onder de korenmaat. We willen iets bieden dat boeiender is. En neem van mij aan: de inhoud van elk boek is interessanter dan dat signerende auteurtje. We plaatsen dus de inhoud centraal.

Op donderdagmiddag 30 november spreken Rens Bod en ik in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden over de schadelijke versplintering van de geesteswetenschappen in het algemeen en over de oudheidkundige bloedgroepen in het bijzonder. We denken dat we ook oplossingen hebben, waardoor én het onderzoek kwalitatief kan verbeteren én de voorlichting beter kan. Bod en ik overhandigen het eerste exemplaar dat ik uit mijn Sinterklaasdoos haalde aan wetenschapsjournalist Marcel Hulspas. Meer informatie hier, ook over de livestream voor wie niet in Leiden woont. Er is in het museum trouwens ook een leuke expositie over het Jaar 1000.

De avond ervoor, dus woensdag 29 november, hebben Robert Nouwen en ik het in de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman over het politiek misbruik dat mogelijk wordt als het oudheidkundig onderzoek niet goed wordt uitgelegd. U mag denken aan Ambiorix als nationale held, aan Bart De Wevers fantasieën, aan Mark Ruttes verzinsels over migratie als oorzaak van de ondergang van het Romeinse Rijk en aan (anti)zionistische claims. U kunt u hier aanmelden.

Deel dit:

14 gedachtes over “Oudheidkunde is een wetenschap

  1. Ben Van Aarle

    Proficiat met uw boek, geweldig goed! Ontegenzeggelijk, oudheidkunde is een boeiende, relevante wetenschap, multidisciplinair bij uitstek. Veel lof voor uw ongebreidelde nieuwsgierigheid en vaardigheid deze te delen.

      1. Ik was iets te summier. Ik woon binnen een kwartiertje van De Groene Waterman ik kom er wel vaker, maar op de 29ste zal ik een viertal uur noordelijker te vinden zijn.

        1. Dirk Zwysen

          Voor mij ook een kwartiertje met de fiets. Ik zal er zijn en hoop het boek er ineens te kunnen kopen. De Sint moet de week erop maar wat anders verzinnen.

        1. Huibert Schijf

          Ik had het boek vooruit besteld. Mijn Amsterdamse Boekhandel noemt als beschikbaar: 30-11-2023.

  2. Karel van Nimwegen

    Ik hoop voor jou, Jona, dat er iets mee wordt gedaan. De verdeeldheid van het onderzoek, de teloorgang van de musea buiten de Randstad, de gemakzucht van de kranten: het lijkt niemand voldoende te kunnen schelen. Misschien kan een vicieuze cirkel veranderen in een positieve spiraal omhoog. Wie weet.

    In elk geval zit ik donderdag aan de livestream.

  3. Roger Van Bever

    Jona, de rij boeken van JL, wordt steeds langer, maar ze blijft op afstand daardoor beter herkenbaar. Nu komt dit boek er bij en wordt de rij nog langer. Ik heb zo het gevoel dat dit je magnum opus wordt, of droogt je onvoorstelbare energie nooit op?!

    Ik kijk er weer naar uit en volg de boekpresentatie op 30-11 via de livestream.
    In ieder geval, van harte gefeliciteerd

  4. Ben Spaans

    Zucht.
    In dit kader een probleem. Algoritmisch gestuurd kwam ik op een obscuur youtube kanaal van een Amerikaanse knul genaamd ‘Alex’ die zich presenteert als filosoof en mogelijk erger, maar dat wist ik nog niet. De eerste video die ik bekeek was een aanval op het gangbare beeld van het oude Griekenland als zeer tolerant voor homoseksualiteit en pederastie. Op zich leek het best een redelijk verhaal, maar hoe meer ik mij in het kanaal van ‘Alex’ ging verdiepen, hoe griezeliger deze werd. Video’s over ‘buitenproportionele overrepresentatie’ van Joden bij een Amerikaanse talkshowhost (Joe Rogan), uitvoerige weerlegging van het vermeende hogere IQ bij Joden, ren video die het legaliseren van pedofilie in het huidige ‘inclusieve’ klimaat als ‘onvermijdelijk’ voorstelt en als klap op de vuurpijl een enthousiaste bespreking van ‘Inside the Third Reich’ van Albert Speer. En er is meer.
    Alarmbellen genoeg, maar zijn video over Grieken (en ook nog een over Romeinen) en hun houding tegenover homoseksualiteit komt niet als totaal onzinnig over (temeer dat een ander youtubekanaal betreffende de Grieken een soortgelijk verhaal bracht.)
    Hoe hier mee om te gaan? Ideeën?
    Ik zal linken naar het kanaal voorlopig achterwege laten, tenzij iemand het echt zou willen zien.

Reacties zijn gesloten.