Het mooiste uit de oude wereld

Romeins mannenportret uit Egypte (Antikensammlung, Munchen)

In november probeerde ik met de medewerking van de lezers van mijn blog en die van de Livius Nieuwsbrief twee lijstjes op te stellen: mooie antieke dingen om te bekijken en mooie antieke teksten. Dat leverde een groot aantal leuke en verrassende antwoorden op (in de comments op deze bladzijde), en uiteindelijk twee toch enigszins voorspelbare lijstjes waarvan ik verwacht dat ze langer beklijven dan de jaaroverzichtslijstjes waarmee de pers u deze december weer zal vervelen.

De Hagia Sofia in Istanbul

OM TE BEKIJKEN

Het meest genoemd is: het Pantheon in Rome. Het mooie gebouw werd op de voet gevolgd door de buste van Nefertiti uit Amarna, die nu is te zien in het Neues Museum in Berlijn.

Evenveel stemmen waren er daarna voor de ruïnes van Luxor en Karnak (ofwel Thebe in het oude Egypte), voor de Griekse krijgers van Riace, voor de Bokser van het Quirinaal en tot slot de Romeinse mummieportretten uit de Fayyum. Zij staan op een gedeelde derde plaats.

Ook populair waren (voorwerpen uit) het graf van Toetanchamon, de akropolis van Athene (met name het Parthenon), de tempel van Segesta, het theater van Epidauros, de Nike van Samothrace, de Laokoöngroep, de ruïnestad Petra, de Muur van Hadrianus in het noorden van Engeland, de ruïnestad Palmyra, de mozaïeken in de San Vitale te Ravenna en tot slot de Hagia Sophia in Istanbul.

OM TE LEZEN

Drie Griekse teksten delen de eerste plaats, en ze zullen niemand verbazen: de Ilias van Homeros, de Antigone van Sofokles en de Faidon van Plato. Als we daaruit één auteur zouden moeten kiezen, dan kan dat alleen Sofokles zijn, omdat er nog meer toneelstukken van hem werden genoemd.

Aristoteles (Kunsthistorisches Museum, Wenen)

Hierop volgde – opnieuw geen verrassing – het Epos van Gilgamesj, waarna de top tien kan worden aangevuld met een vijftal dat even vaak werd genoemd: Homeros’ Odyssee, de stelling van Pythagoras, Sofokles’ Koning Oidipous, AristotelesAnalytica Priora, Ovidius’ Metamorfosen en de Evangeliën.

Deel dit: