Sinterklaas met boeken

Sint-Nikolaas is alweer in het land, u hebt lootjes getrokken en u zit met een probleem. U moet een cadeau kopen voor iemand die houdt van de Oudheid. Dat komt voor. Zelfs in de beste kringen. Maar u zit er toch maar mooi mee, want u hebt geen idee wat leuk is om te geven. Tenzij u het budget hebt iemand een retourtje Athene, Rome, Alexandrië of Babylon cadeau te doen, moet u dus maar een boek geven.

Dat komt goed uit, want ik schrijf boeken. Als u die koopt, heeft u niet alleen een leuk cadeau maar steunt u ook deze blog. Hieronder dus enkele titels om met Sint-Nikolaas cadeau te doen. Aan een ander of aan uzelf.

Tot mijn verrassing nog leverbaar

Op deze blog ben ik de laatste dagen nogal bezig met Alexander de Grote. Ik zag tot mijn verbazing dat het boek dat ik erover schreef nog leverbaar was (bestel). Het is geen slecht boek, al zeg ik het zelf. Voor wat context: klik eens hier.

Ook nog leverbaar, tot mijn verbazing, Vergeten erfenis (bestel). Daarin heb ik het over de oosterse wortels van de Europese cultuur, in verhouding tot de Grieks-Romeinse. Dus denk aan Babylonië en de wereld van de islam. Dat is een doorgaans genegeerd thema. Europeanen hebben namelijk nogal een blinde vlek voor de niet-klassieke bijdragen aan hun beschaving. En het weinige dat we lezen over de relatie tussen klassiek en oosters erfgoed, is vaak onzinnig. De invloed van de ene samenleving op de andere is namelijk het voorwerp van sociaalwetenschappelijk onderzoek, dient dus met het sociaalwetenschappelijke instrumentarium te worden beschreven, en dat heb ik geprobeerd in Vergeten erfenis.

Boeken over Perzen, Karthagers en noorderlingen

Mijn boek Xerxes in Griekenland (bestel) ligt in het verlengde van de vorige titel. Ik toon hoe weinig we weten kunnen over de Perzische expeditie naar Griekenland. Ook toon ik dat het idee dat “wij” op de schouders van de Grieken zouden staan, zoals terug in omloop gebracht door kwakhistorici als Tom Holland, niet te verdedigen is. Maar we hebben nu eenmaal een blinde vlek voor het oosten en focussen op de klassieken. Onze domheid.

Mijn boekje De vergeten oorlog (bestel) gaat over de Eerste Punische Oorlog maar ook over de vergeten cultuur van het oude Karthago. Ik vind het zelf een lief boekje, geschikt voor mensen die niet zo heel veel weten over de Oudheid. Dat geldt ook voor Edge of Empire, het boek dat ik met Arjen Bosman schreef over de Romeinen in de Lage Landen. Ik zou nu dingen anders schrijven maar het is fijn voor beginners. De Nederlandse versie is niet meer leverbaar maar de Engelse bestelt u hier.

Nog wat andere boeken

Met David Kertai maakte ik het publieksboek van de grote Byblos-expositie in het Rijksmuseum van Oudheden. U kunt het kopen in het museum in Leiden maar u kunt het ook hier bestellen. Met Vincent Hunink maakte ik een boek over Het visioen van Constantijn (bestel). Hunink vertaalde trouwens ook Martialis (bestel), waarvoor ik de beeldredactie deed.

Ik heb zelf de meeste lol in het tweeluik over wetenschappers die voor hun beurt praten: Bedrieglijk echt en Hannibal in de Alpen. Het eerste boek gaat over papyrologie en over tekstwetenschappers die schijt hebben aan de waarschuwingen die archeologen geven. Denk nog even aan de Sapfo-retractie. Het tweede boek gaat over mensen die denken dat er archeologisch bewijs is voor Hannibals route en die schijt hebben aan wat classici kunnen vertellen. U bestelt het ene boek hier en  het andere daar.

Nog meer boeken?

Uiteraard zijn er meer boeken over de Oudheid, maar hé, dit is mijn blog. Evengoed zit er nog een blogje aan te komen waarin ik attendeer op wat er nog meer aan moois te lezen valt.

Deel dit:

4 gedachtes over “Sinterklaas met boeken

  1. Huibert Schijf

    Het dunne boekje waar ik zelf veel van geleerd heb is Jona Lendering, Wahibre-em-achat en andere Grieken. Landverhuizers in de oudheid (2019). Maar dat is nog alleen als e-book te koop en kost bijna niks.

  2. Robbert

    Treurig dat het geweldige boek Israel verdeeld niet meer nieuw te krijgen is.
    Wanneer komt een (aangepaste) tweede druk?
    Met Jezus in een ondertitel moet ’t lopen als een trein. (Iets als Het antieke Jodendom ten tijde van Jezus).

Reacties zijn gesloten.