Sinterklaas met boeken (bis)

(Boekhandel De Kler, Leiden)

[Zoals beloofd nog een tweede stukje over boeken om met Sint-Nikolaas cadeau te doen (en liefst ook te lezen). Met dank aan Roel Salemink van de Athenaeum-boekhandel in Amsterdam.]

Vertalingen

Afgelopen tijd was rijk aan nieuwe vertalingen. De gelauwerde vertaler Piet Schrijvers waagde zich aan een eigentijdse vertaling van het werk van Ovidius en kwam met twee gebonden uitgaven: De Gedaantewisselingen (Metamorfosen) en de Kalendergedichten (Fasti). Het mooie is dat bij beide boeken ook de Latijnse tekst is opgenomen. Ook van Harrie Geelen, classicus, illustrator (en man van vertaalster Imme Dros), verscheen op hetzelfde moment een vertaling van Ovidius, Metamorphoses. Voor een vergelijkend warenonderzoek van de verschillende vertalingen van de Metamorfosen verwijs ik u graag naar de website van Athenaeum, waar we een paar zinnen naast elkaar hebben gezet.

Naast Ovidius zijn er ook twee vuistdikke vertalingen verschenen van De Civitate Dei (de Stad van God) van Augustinus door Chris Dijkhuis, die na 40 jaar een eigentijdse vertaling maakte van dit belangrijke werk dat Augustinus schreef na de plundering van Rome door de Visigoten in het jaar 410. En daarnaast de Legenda Aurea (de Gulden Legende) van de dertiende-eeuwse Jacobus de Voragine, dominicaan, schrijver, bestuurder en aartsbisschop van Genua. Het is een boek vol heiligenlevens, dat beschouwd kan worden als inspiratiebron voor veel westerse kunst en literatuur. De vertaling is van Ton Hilhorst en Carolien Boink.

 

Oude geschiedenis

De Hethieten zijn een volk waar relatief weinig nieuwe boeken over verschijnen. De Australische specialist Trevor Bryce schreef Warriors of Anatolia: a Concise History of the Hittites. Het boek is een toegankelijke inleiding in deze samenleving van krijgers in het oude Nabije Oosten.

In The Tomb of Oedipus. Why Greek Tragedies Were not Tragic ontleedt de Franse literatuurprofessor William Marx de Griekse tragedie. Hij laat zien dat de tragedie niet is wat we vaak denken, en ook dat de overlevering ervan (en vooral het niet overgeleverd zijn van veel tragediën) heeft bepaald hoe we hier in de Westerse cultuur over zijn gaan denken.

Daniël De Waele schreef Vergeten Rijkdom over de Joodse literatuur die bestond aan het begin van onze jaartelling. De schat aan boeken en teksten uit deze periode laten de enorme veelzijdigheid aan verhalen zien die bestonden naast die van de Bijbel.

Van de hand van Peter Heather verscheen een boek waarin hij zijn visie geeft op de opkomst van Christendom: Christendom. Triumph of a religion. Eerder schreef hij onder meer een boek over de val van het Romeinse rijk.

Binnenkort verschijnt van Olivier Hekster het boek Heersende verwachtingen waarin hij ingaat op de positie van de Romeinse keizer in het Romeinse rijk en hoeveel invloed hij had op hoe hij werd gezien door zijn onderdanen. Er verschijnt ook een Engelstalige editie bij Cambridge: Caesar Rules.

Biografieën

Over de bekende figuur Diogenes de Cynicus schreef Inger Kuin een boek waarin ze verder kijkt dan de paar anekdotes die steeds over hem worden herhaald en laat zien dat achter deze karikatuur een radicale en scherpe geest schuilging.

In een nieuwe reeks Ancient Lives van Yale University Press verschenen delen Crassus. The First Tycoon van Peter Stottard en Cleopatra. Her Story, her myth van Francine Prose. Het boek over Crassus is wat mij betreft een interessante, omdat hierin het verhaal wordt verteld van een belangrijke figuur in de geschiedenis van de late Romeinse republiek die eigenlijk altijd in de schaduw heeft gestaan van zijn directe tegenstrevers Pompeius en Caesar.

Op 4 november was het honderd jaar geleden dat het graf van Toetanchamon werd geopend. Naar aanleiding daarvan zijn er flink veel nieuwe boeken uitgekomen, van Joyce Tyldesley, Nicholas Reeves, Bob Brier, The Griffith Institute, Toby Wilkinson, Garry J. Shaw, The Countess of Carnarvon, Dick Harrison, Nadja Tomoum, Christina Riggs, Chris Naunton, Lida Dijkstra. Hier vindt u ze bij elkaar.

Catalogi

De actualiteit van de Oudheid: bij drie nieuwe mooie tentoonstellingen hebben we de catalogi op voorraad: Byblos, in het Rijksmuseum voor de Oudheid, samengesteld door David Kertai en Jona Lendering, Die neuen Bilder des Augustus in het Bucerius Kunst Forum (Hamburg), en Schliemanns Welten in de Staatliche Museen (Berlijn).

Wilt u meer boekentips ontvangen en op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Klassieke Oudheid van Athenaeum (of een van de andere nieuwsbrieven).

Deel dit:

Een gedachte over “Sinterklaas met boeken (bis)

  1. Peter Verhaak

    Ook van Harrie Geelen, classicus, illustrator (en man van vertaalster Imme Dros), ……
    Minstens zo belangrijk: Harrie Geelen is de schrijver van “Kunt u mij de weg naar Hameln vertellen mijnheer”.

Reacties zijn gesloten.