Romeins Cyprus

Inscriptie van een Romeinse officier uit Pegeia (Cyprus Museum, Nicosia)

In 58 v.Chr. veroverden de Romeinen Cyprus. Aanvankelijk maakte het eiland deel uit van de provincie Cilicië; tijdens de burgeroorlogen werd het teruggegeven aan het Ptolemaïsche Rijk; uiteindelijk werd het in 31 v.Chr. een zelfstandige provincie. De kopermijnen werden toegekend aan een Romeinse bondgenoot, Herodes de Grote, de koning van Judaea. Hoewel Salamis de grootste stad van het eiland bleef, woonde de gouverneur (iemand met de rang van procurator) in Nieuw Pafos: het lag dichter bij Rome en bovendien was dit een makkelijke voortzetting van de Ptolemaïsche praktijk. Het is de plaats waar de apostel Paulus werd verhoord.

Salamis bleef daarentegen de belangrijkste handelshaven, terwijl Oud-Pafos het belangrijkste religieuze centrum bleef: dit was de plaats waar Afrodite vanouds werd vereerd. De aanbidding van Afrodite was echter niet langer de enige belangrijke cultus: ook het orakel van Apollo in Kourion werd nu belangrijk.

Apollo-tempel van Kourion

In de eerste en tweede eeuw na Chr. nam de welvaart toe en het is belangrijk op te merken dat Cyprus, ver van de grensgebieden langs RijnDonau en Eufraat, een vreedzame regio was. De Romeinse ingenieurs bouwden wegen, aquaducten en bruggen; in de steden werden gymnasia, theaters en tempels gebouwd, vaak met prachtige mozaïekvloeren. Ik heb daarover al eens geblogd, zoals over het Hippolytos-mozaïek en de curieuze vergissing in het Pyramos-mozaïek in Nieuw Pafos.

In 116 na Chr. waren er verschillende messiaanse opstanden in de Cyrenaica, Mesopotamië en Cyprus. De opstand werd onderdrukt, maar Cyprus bleef een centrum van het jodendom, ondanks het feit dat de Senaat de Joden had bevolen te vertrekken.

Beeld van Venus Victrix uit het gouvernementsgebouw in Nieuw-Pafos (Cyprus Museum, Nicosia)

[Wordt nog één keer vervolgd. Het eerste deel van deze reeks was hier. Gisteren ging de expositie “Cyprus, eiland in beweging” in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden open. Het is een bijzondere tentoonstelling, waarvoor het museum tot en met 15 maart zeven dagen per week geopend zal zijn.]

Deel dit:

5 gedachtes over “Romeins Cyprus

 1. jan kroeze

  Beeld van Venus: heeft die sjerp, of hoe het ook mag heten, een betekenis?
  Mooie serie!
  koper is een giftige stof, voor zover mij bekend. Is er een en ander bekend over graven van delvers?

  1. Willem van Bnetum

   Ik denk dat het een bandelier is, om een zwaard aan te hangen. Het zwaard had Venus in de rechterhand. Het gevest is nog te zien.

Reacties zijn gesloten.