Het ontstaan van het Kalifaat (2)

De moskee in Damascus, de eerste hoofdstad van het Kalifaat van de Umayyaden.

In het vorige blogje noemde ik enkele complicaties bij het traditionele beeld van het ontstaan van het Kalifaat. Hier zijn er nog een paar.

Monotheïsmes

Om te beginnen Mohammeds Arabische monotheïsme. Dat hij zich richtte tot mensen die Arabisch spraken, staat als een paal boven water. Maar hij was niet de eerste Arabische monotheïst. De meeste in het Arabisch gestelde religieuze inscripties uit de Late Oudheid zijn monotheïstisch. De belangrijkste auteur over het leven van de profeet, Ibn Ishaq, vermeldt al monotheïsten die vóór Mohammed actief waren in Mekka. Een in 2019 door Ahmad al-Jallad geïdentificeerde inscriptie uit Jemen bewijst dat de god van Mekka, Allah, en de al eerder vereerde enige hemelgod Rahman, al vóór Mohammed waren “gefuseerd” tot één godheid, en dat ook de formule “In de naam van Allah, de barmhartige, de genadevolle” op dat moment al bestond.

Die Arabische monotheïsmes bestonden naast vormen van jodendom en christendom. De joden zijn goed gedocumenteerd in allerlei geschreven teksten, zoals die over het joodse koninkrijk Himyar en verhalen over moordpartijen in Medina. De christenen zijn iets minder opvallend. Maar kijk eens naar de vermaledijde landkaartjes van de Grote Volksverhuizingen. Daarop staan allerlei migraties uit de tijd tussen pakweg 375 en 575, toen diverse groepen migranten het Romeinse Rijk binnentrokken. Wat ontbreekt zijn de christelijke groepen die het Romeinse Rijk verlieten: nestorianen, monofysieten en wat dies meer zij. Zij kwamen ook op het Arabische Schiereiland, waar ze bijdroegen aan de rijkdom aan monotheïstische opvattingen.

Daarom denk ik dat de Amerikaanse geleerde Fred Donner wel een punt heeft als hij schrijft dat Mohammed verkondigde dat de Jongste Dag naderde, dat monotheïsten zouden worden gered, en dat hij aan het scala van monotheïsmen een extra, Arabische variant toevoegde. De islam als zodanig kristalliseerde pas later uit.

De volheid der tijden

In 602 brak een enorme oorlog uit tussen het Oost-Romeinse ofwel Byzantijnse Rijk en de Sassanidische Perzen. Die duurde tot 628 en zag enorme verwoestingen. Verwoestingen die volgden op de hongersnoden en epidemieën van de zesde eeuw. Er zijn in deze tijd allerlei apocalyptische teksten geschreven. Uiteindelijk zegevierde keizer Heraclius over een totaal verzwakt Perzisch Rijk, dat niet veel later een makkelijke prooi was voor de Arabische legers. Het Byzantijnse Rijk verloor al voor 650 Syrië, Palestina, Egypte en Libië, maar overleefde. De grote Arabische veroveringen konden zo snel gaan doordat er nauwelijks Perzische en Byzantijnse legers waren die weerstand konden bieden.

Heraclius verslaat de Perzen (Louvre, Parijs)

Maar er speelde meer. De twee grote rijken van de Late Oudheid hadden complexe belastingstelsels, en na Heraclius’ overwinning op de Perzen werd de murw geslagen Mediterrane bevolking al snel geconfronteerd met belastinginners. De Byzantijnse keizer had bovendien weinig sympathie voor christelijke andersdenkenden. Als Heraclius zijn onderdanen had willen opzetten tegen het Byzantijnse gezag, had hij het niet beter kunnen doen.

En zo ontstond een nieuwe staat. Aanvankelijk geleid door vier charismatische kaliefen, “plaatsbekleders”: Abu Bakr, Omar, Othman en Ali. Daarop volgden de Umayyaden van Damascus, die de stedelijke cultuur omhelsden en het kalifaat vorm begonnen te geven. Een nieuwe staat was ontstaan, waarover we enorme hoeveelheden geschreven bronnen hebben. De moeizame eeuw tussen pakweg 535 en 650 was voorbij, de Oudheid was voorbij, de Middeleeuwen waren begonnen.

***

Dit was het laatste stukje n.a.v. Een kennismaking met de oude wereld, het handboek van De Blois en Van der Spek. Zeg naar een epiloog. Er is een overzichtspagina van alle 170 stukjes.

Deel dit:

6 gedachtes over “Het ontstaan van het Kalifaat (2)

  1. “De Byzantijnse [Romeinse] keizer had bovendien weinig sympathie voor christelijke andersdenkenden.”

    Blijkbaar was ‘liever Turks dan Paaps’ destijds ook al een ding. En een snelle loyaliteitswissel wegens (tijdelijk) lagere belastingen ook. 😉

    “het Oost-Romeinse ofwel Byzantijnse Rijk

    “Bijna – het West-Romeinse Rijk was al meer dan een eeuw verdwenen, dus was het Oost-Romeinse Rijk gewoon het Romeinse Rijk.

  2. Ben Spaans

    Onder Augustis was er een Romeinse inval in Arabië https://youtu.be/Yz5ocjR-GXo?si=dmQamdiiDqDxma5s
    die als mislukking geldt. Wat als het wel gelukt was…
    (Noot 1 – de verslagen van de inval door Steabo en Plinius de Oudere maken geen melding van Yathrib (werd Medina) of Mekka, terwijl de expeditie er vlak langs moet zijn gekomen.)
    (Noot 2 – Invicta is een kanaal geleid door een Nederlandse oudheidkundige, Roel Konijnedijk.)

    1. Augustus 😉

      Ik denk dat het weinig uitgemaakt had. Misschien als het Sassanidische Rijk eerder geklapt was? Maar tussen Augustus en Constantijn zit een heel lange tijd, en ik denk niet dat de Romeinen zo ver en zo lang veel meer invloed dat controle hadden kunnen uitgeoefend. Het ging ze om de handel, niet om bezetting.

      Overigens is er een heel aardige ‘what if’ roman (L. Sprague de Camp, Lest Darkness Fall, 1941), waar een Amerikaan (natuurlijk) in 6de-eeuws Gothisch Rome terecht komt en, naast het tegenhouden van de terugval, ook en passant een brief schrijft aan Justinianus dat hij moet oppassen voor ene Mohammed die binnenkort geboren zal worden. 🙂

      https://www.amazon.com/LEST-DARKNESS-FALL-Sprague-Camp/dp/034528285X

      1. Ben Spaans

        Er wordt weer meewarig geglimlacht, maar met Augustus weet iedereen wel meteen wie er bedoelt wordt en waar we staan in de tijd.

        De Amerikaan in de roman was even vergeten dat Justinianus al in 565 zou overlijden?

Reacties zijn gesloten.