Romeins Tunesië en Algerije

Een tragediedichter en een acteur uit een komedie (Hadrumetum; Musée archéologique de Sousse)

Als ik thuis kom van een buitenlandse reis heb ik altijd wat tijd nodig om mezelf te herwinnen. Je doet inkopen, je draait de was, je ruimt je reisgidsen op, je probeert de achterstallige mail te beantwoorden. Aangezien ik uit Tunesië ben teruggekeerd in een land met extra gezondheidsmaatregelen is het allemaal wat moeizamer dit keer, maar evengoed zijn er verloren halve uurtjes waarin ik de foto’s kon ordenen die ik in Tunesië heb genomen. Ze documenteren de Romeinse provincies Africa Proconsularis en Numidia.

Een klein deel ervan heb ik online geplaatst. Daar was ik al eerder mee begonnen, dus als u mijn website kent, ziet u op de pagina’s over Karthago en Utica weinig nieuws. Uit Algerije plaatste ik al foto’s online uit Cirta, uit Hippo Regius, uit Icosium, uit Iol Caesarea, uit Lambaesis, uit Madghacen, uit Madauros, uit het Mausolée royal de Maurétanie, uit Sitifis, van de Soumaa d’El-Khroub, uit Thubursicum Numidarum, uit Tiddis, uit Tipasa en uit het fenomenale Thamugadi.

En nu dus ook Tunesië: Bulla Regia, Hadrumetum, Mactaris, Sufetula, Thugga, Thysdrus, Thuburbo Maius en Uthina. Verder de Fenicische kolonie Kerkouane. Samenvattend: je leert het wel waarderen, een dag zonder puntgaaf bewaarde mozaïeken.

Van elke plek vindt u een stuk of wat foto’s en een samenvatting van de geschiedenis. Niks speciaals. Het zijn pagina’s die in feite nog geschreven moeten worden, maar het is te leuk om niet alvast te delen. De enige pagina die werkelijk af is, is die over Tunis, maar daar valt dan ook werkelijk niets over te vertellen.

Ik hoop de komende tijd wel wat achterstanden te kunnen wegwerken. Toevoegen gaat makkelijk, corrigeren veronderstelt nog wat technische toeters en bellen die al veel te lang niet zijn gedaan. Maar goed, de zomer is nog lang en zolang we niet naar buiten kunnen, zullen er nog heel wat verloren halve uurtjes nuttig gemaakt kunnen worden.

Deel dit:

5 gedachtes over “Romeins Tunesië en Algerije

 1. Robbert

  Wat een mooi en gaaf mozaiek, het kubusjes-patroon eromheen vind ik bizonder.

  Maar hoezo niet naar buiten? Doe jezelf niet onnodig tekort!
  Geen enkel probleem met wandelen en fietsen in dit frisse lenteweer.

  1. FrankB

   Inderdaad. Zorg alleen dat je twee meter afstand houdt. De anderhalve meter die onze plotseling omhooggevallen minister-president aanbeveelt is eigenlijk te weinig.
   Oeps, bijna had ik de afspraak geschonden om niet over een niet nader genoemd prominent virus te schrijven.

  2. @robbert: inderdaad puntgaaf mozaiek!
   We komen steeds minder mensen tegen als we door het park wandelen, primadus en zo zag dus een roodstaart, altijd weer fijn!

  1. Willem Vermeer

   Moest hardop lachen om de manier waarop dit verwoord is. Veel dank dus. 🙂

   Vergeet in deze context Judith niet. Ik heb al decennia een zwak plekje voor haar.

Reacties zijn gesloten.